ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία το Κογκρέσο για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία το Κογκρέσο για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Οι ηγέτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ μετά απο μήνες διαπραγματεύσεων φέρονται να βρίσκονται σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας μετά τη χθεσινή συνάντηση τους στο Καπιτώλιο.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Κέβιν Μακάρθι επικεφαλής της μειοψηφίας του ίδιου κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους, Τσακ Σουμερ ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία και Νάνσι Πελοζι πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με στόχο να βρουν λύση στο αδιέξοδο μηνών που κρατά εγκλωβισμένους εκατομμύρια Αμερικανούς. 

Ο Μακάρθι είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι είναι "κοντά" σε μια συμφωνία, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ο ΜακΚόνελ καθώς έφευγε από το Καπιτώλιο είπε απο την πλευρά του "Κάνουμε σημαντική πρόοδο και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία".

"Ανταλλάσσουμε ιδέες σημειώνοντας πρόοδο και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία", δήλωσε και ο Τσακ Σουμερ. "Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία".

Το προτεινόμενο πακέτο στήριξης έχει χωριστεί σε δυο σκέλη. Ένα κομμάτι ύψους 748 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει έναν άλλο γύρο βοήθειας του Προγράμματος Προστασίας Paycheck για μικρές επιχειρήσεις, επιδόματα ανεργίας και περισσότερα χρήματα για σχολεία, διανομή εμβολίων και άλλα ευρέως συμφωνηθέντα αντικείμενα.

Το δεύτερο κομμάτι, 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνδέει τα πλέον ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων περισσότερα χρήματα για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις και προστασία από αγωγές και εξώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα τέλη Μαρτίου, κι ενώ η πανδημία του Covid-19 σάρωνε τη χώρα, με σοβαρές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν συμφωνήσει να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων επιδόματα ανεργίας 600 δολαρίων την εβδομάδα. Ωστόσο, το πρόγραμμα έληξε στα τέλη Ιουλίου.