ΙΟΒΕ: Ύφεση και το... 2021 στο δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία

ΙΟΒΕ: Ύφεση και το... 2021 στο δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία

Ακόμη και ύφεση μεταξύ 2,5% και 4% βλέπει για το 2021 το ΙΟΒΕ στο δυσμενές σενάριο. Αν στις αρχές της επόμενης χρονιάς δούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να αρχίζουν να μπαίνουν σε καθεστώς lockdown, καθώς επίσης αν συνεχιστεί η σημερινή νεφελώδης κατάσταση σχετικά με το εμβόλιο, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

"Είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι από το προσχέδιο του προυπολογισμού, και ναι, αν η Ευρώπη βρεθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σε κατάσταση lockdown και δεν έχει βρεθεί εμβόλιο για την COVID19, τότε μπορούμε να μιλάμε για ύφεση και το 2021", όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Αυτό φυσικά θα συμβεί στο δυσμενές σενάριο, όπως εξήγησε.

Διαφορετικά οι εκτιμήσεις του ιδρύματος για το επόμενο έτος, κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως από 4% - 4,5%. Στο βασικό του σενάριο το ΙΟΒΕ αναθεωρεί επί τα χείρω την προβλεψή του για φέτος και μιλά για ύφεση 8% έναντι 7,5% τον περασμένο Ιούλιο, ενώ για τον επόμενο χρόνο θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία δεν θα καλύψει παρά μόνο το μισό της φετινής ζημιάς, δηλαδή θα κινηθεί το πολύ μέχρι 4,5%.

Στην πράξη, η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με εκείνες διεθνών οργανισμών όπως του ΔΝΤ, αλλά και επενδυτικών οίκων, που βλέπουν την ελληνική οικονομία να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022. Αυτό σημαίνει ότι στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία θα χρειασθεί δύο χρόνια για να βρεθεί εκεί που ήταν στα τέλη του 2019, καθώς η ανάκαμψη της επόμενης χρονιάς δεν θα είναι τόσο δυναμική όσο οι εκτιμήσεις της Κομισιόν. Οποιαδήποτε φυσικά πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και την κυκλοφορία αξιόπιστου εμβολίου.

Ειδική μνεία έκανε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα τέλη του έτους υπολογίζεται αρνητικός γύρω στο 1%, αλλά και στο ρόλο που καλούνται να παίξουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα πάντα με τελευταίες πληροφορίες, η ενεργοποίηση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα είναι εφικτή από την 1η Ιανουαρίου, λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαφωνίες ως προς το συνολικό ύψος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως η επίσημη ονομασία του επταετούς προϋπολογισμού, αλλά και για την τελική μορφή του μηχανισμού υπεράσπισης του κράτους Δικαίου, θα απαιτήσουν κάποιες ακόμη εβδομάδες για την επίτευξη του αναγκαίου συμβιβασμού.