Ηλ. Μόσιαλος: Σε κρίσιμη καμπή η Ελλάδα - Γιατί βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων

Ηλ. Μόσιαλος: Σε κρίσιμη καμπή η Ελλάδα - Γιατί βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων

Για κρίσιμη καμπή στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι ειδικά τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφορικά με την προοδευτικά σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη χώρα παρά την εφαρμογή μέτρων, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως οι πολύ πιο τακτικές κοινωνικές συναναστροφές αλλά και η μεγαλύτερη χαλαρότητα του κόσμου, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αποτελεί μια αιτία του φαινομένου.

«Σίγουρα δεν περίμενε να βλέπει κανείς πολλά κρούσματα την περίοδο του lockdown αλλά και μετά από αυτό», τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας πως κατά εκείνο το διάστημα η δραστηριότητα και τα επίπεδα του ιού είχαν περιοριστεί κατά πολύ εντός της ελληνικής επικράτειας.

«Ήταν αναμενόμενο μετά τον Ιούλιο να αρχίσουμε να βλέπουμε άνοδο των κρουσμάτων» είπε, ωστόσο επισήμανε ότι αντιλαμβανόμαστε πλέον την ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων και λόγω του ότι διενεργούνται πια πολύ περισσότερα τεστ σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Όταν κάνεις περισσότερα τεστ είναι και πιο πιθανό να βλέπεις περισσότερα κρούσματα», είπε και πρόσθεσε ότι ένας ακόμα λόγος αντίληψης περισσότερων κρουσμάτων είναι ότι αυτά δεν δηλώνονται απαραίτητα με βάση την ημέρα που γίνονται τα τεστ.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής επιβεβαίωσε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση και τόνισε πως τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο βασική επιδίωξη στο προσεχές διάστημα είναι να σταματήσει η διασπορά σε κλειστούς χώρους. Σχετικά με αυτό ανέφερε πως οι εργαζόμενοι και διαβιούντες σε κλειστούς χώρους, επί παραδείγματι, οίκους ευγηρίας, φυλακές, δομές μεταναστών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοιό ακόμη και κάθε εβδομάδα.

«Όντως περνάμε σε μια κρίσιμη καμπή και τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα», είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό όπου εκεί τα κρούσματα ως ποσοστό είναι πέντε με επτά φορές παραπάνω.

«Εάν εφαρμόσουμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας και προσοχή σε κλειστούς χώρους και σε ανοικτούς σε περιπτώσεις που ενδεχομένως κρίνεται απαραίτητο), το επόμενο διάστημα δεν θα χρειαστεί να πάμε σε φαινόμενα Ιρλανδίας ή Ουαλίας», συνόψισε ο καθηγητής, καλώντας να «πάρουμε τα μέτρα μας όλοι» για να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο εφόσον έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα έχουμε ως σύμμαχό μας τον καιρό και ειδικότερα τους ήπιους χειμώνες.