ΙΕΑ: Αναμένεται ετήσια πτώση ρεκόρ στη ζήτηση φυσικού αερίου

ΙΕΑ: Αναμένεται ετήσια πτώση ρεκόρ στη ζήτηση φυσικού αερίου

Η κρίση του κορονοϊού σε συνδυασμό με έναν πολύ ήπιο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο έχει βάλει την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στα χρονικά, σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στις ετήσιες προοπτικές του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να σημειώσει πτώση της τάξης του 4%, ή 150 δισ. κυβικά μέτρα φέτος – μέγεθος διπλάσιο της πτώσης που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η μεγάλες παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές τιμές καθώς τα lockdown και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής λόγω της πανδημίας του Covid-19 περιόρισαν τη ζήτηση.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κάνει περικοπές δαπανών και αναβάλλει επενδυτικές αποφάσεις. Παρόλο που η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει το 2021, η ΙΕΑ δεν περιμένει ότι η επιστροφή στα προ-κρίσης επίπεδα θα είναι γρήγορη.

Για το σύνολο του έτους, η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης θα σημειωθεί στις αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, που θα αντιπροσωπεύουν το 75% της συνολικής πτώσης του 2020, ενώ μετά το 2021 η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης αναμένεται να προέρχεται από την Ασία, κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

«Η κρίση του κορονοϊού θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις μελλοντικές εξελίξεις των αγορών, μειώνοντας τα ποσοστά ανάπτυξης και αυξάνοντας την αβεβαιότητα», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, γενικός διευθυντής της ΙΕΑ.