Ιδρύεται μητρώο ΜΚΟ - 50 εκατ. ευρώ σε δήμους για το μεταναστευτικό
Με τροπολογία στη Βουλή

Ιδρύεται μητρώο ΜΚΟ - 50 εκατ. ευρώ σε δήμους για το μεταναστευτικό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Τάξη» στο θολό τοπίο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση εισάγοντας στη Βουλή τροπολογία, με την οποία δημιουργεί ουσιαστικά σχετικό Μητρώο. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους συνίσταται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μητρώο Μελών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και στο οποίο καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των εν λόγω Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται η εγγραφή των ανωτέρω προσώπων στο Μητρώο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίηση τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας όσο και για τη συνεργασία τους με φορείς του δημοσίου.

50 εκατ. ευρώ στους Δήμους

Με την ίδια τροπολογία η κυβέρνηση δίνει στους δήμους που λειτουργούν ομάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών ειδική επιχορήγηση. Το ύψος της επιχορήγησης προσδιορίζεται στο ποσό των 12,5 ευρώ μηνιαίως κατά άτομα που φιλοξενείται στις δομές, αυξάνεται δε ανά δικαιούχο δήμο, όταν η αναλογία του αριθμού των διαμένοντων στις μονάδες προς το συνολικό πληθυσμό του Δήμου υπερβαίνει τα ειδικότερα οριζόμενα μεγέθη. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα 50 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ακόμα ότι εισάγεται διάταξη για τη δυνατότητα εγκατάστασης προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης με τη χρήση στρατοπέδων, τα οποία παραχωρούνται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους σχετικός εποπτευόμενους φορείς.