Ιαπωνία: «Σταθερή» η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου εν μέσω της πανδημίας

Ιαπωνία: «Σταθερή» η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου εν μέσω της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία και ενδεχομένως να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα. 

Ο Κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι τομέας της παραμένει σταθερός συνολικά, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα. Παράλληλα, ο Κουρόντα δήλωσε  ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεργασθεί στενά με την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών για την παρακολούθηση της κρίσης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέκτεινε χθες τη στήριξη που παρέχει στην οικονομία, εξαγγέλλοντας την ενίσχυση των αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει τη χρηματοδοτική πίεση για τις χωρίς ρευστότητα επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Προ εβδομάδων άλλωστε, ο Χαρουχίκο Κουρόντα ο οποίος θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους τραπεζίτες στον πλανήτη, ανακοίνωσε την αύξηση αγοράς τίτλων υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τα επιτόκια.

Επιπρόσθετα, η Ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει το ποσό των 100.000 γιεν σε κάθε πολίτη, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. 

Το ποσό (περίπου 900 ευρώ) θα δοθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιαπωνίας χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Παρότι η κυβέρνηση Άμπε είχε δώσει μετρητά 300.000 γιεν (2.784 δολ.), σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα κρίθηκε ότι  επλήγη από τον κορονοϊό, το μικρό κόμμα Komeito εταίρος του κυβερνητικού LDP, ζήτησε να επεκταθεί το μέτρο για όλους τους πολίτες. 

AP Photo/Eugene Hoshiko

Διαβάστε Περισσότερα