Ιαπωνία: Στους 156 οι νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ιαπωνία: Στους 156 οι νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στους 156 νεκρούς έχει αυξηθεί ο απολογισμός των καταστροφών που προκάλεσαν οι εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις οι οποίες έπληξαν τη δυτική Ιαπωνία, ο βαρύτερος των τελευταίων 30 και πλέον ετών.

Οι έρευνες συνεχίζονται στις πληγείσες περιοχές, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, όπου εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για ακόμη υψηλότερο αριθμό θυμάτων.

«Οι 75.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες (...) και ακτοφρουροί κάνουν το καλύτερο δυνατόν» για να εντοπίσουν και να διασώσουν τους πληγέντες, υπογράμμισε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι έρευνες και οι εργασίες καθαρισμού συνεχίζονται πλέον υπό τον καυτό ήλιο, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς υπό σκιά και «η ηλιοφάνεια αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα», συνέχισε ο Σούγκα, καλώντας να επιδεικνύεται «επαγρύπνηση» για τον κίνδυνο θερμοπληξίας ή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, αλλά και για πιθανές νέες κατολισθήσεις.

Τη Δευτέρα περίπου 73.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες, 20.000 περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη, επιχειρούσαν στο πεδίο, καθώς η καταστροφή εκτείνεται σε πολλές επαρχίες και συχνά σε ανώμαλα εδάφη.

Οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν σπίτια και ακόμη και ολόκληρες συνοικίες, ενώ πλημμύρισαν χωριά και πόλεις, καθώς το νερό έφθασε ακόμα και μέχρι τον πρώτο όροφο κτιρίων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σημειώνεται πως εξαιτίας της βαρύτητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε «αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη περιοδεία του από την Τετάρτη στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο» για να δώσει προτεραιότητα στη «διάσωση και την αρωγή των πληγέντων και την ανοικοδόμηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Haruka Nuga