Η… ξεχασμένη έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Η… ξεχασμένη έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ένας καινούργιος κωδικός ο οποίος θα έρθει να προστεθεί για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 θα «θυμίσει» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες την ξεχασμένη έκπτωση φόρου η οποία μπορεί να μειώσει κατά αρκετές εκατοντάδες ευρώ το φετινό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Πρόκειται για την έκπτωση 40% επί της δαπάνης που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2020 για «τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων».

Η έκπτωση φόρου φτάνει στο 40% επί του ύψους της δαπάνης και «μοιράζεται» ισόποσα σε τέσσερις οικονομικές χρήσεις. Δηλαδή, αν κάποιος έκανε δαπάνες αναβάθμισης 4.000 ευρώ μέσα στο 2020, τότε θα γλιτώσει 400 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2021, ενώ 400 ευρώ θα αφαιρεθούν από καθένα από τα εκκαθαριστικά των ετών 2022, 2023 και 2024.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει λίγες εβδομάδες πριν από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας στο Taxis για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική υπουργική απόφαση κάτι που ορίζει το σχετικό άρθρο του νόμου. Αυτό πάντως, εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε οι λογιστές να γνωρίζουν πως θα συμπληρώσουν τον καινούργιο κωδικό που θα προστεθεί στο έντυπο Ε1.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της φορολογικής νομοθεσίας που θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος (άρθρο 39Β), οι δαπάνες για την αναβάθμιση των ακινήτων «μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων (4) ετών, σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ».

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Η υπουργική απόφαση θα ξεκαθαρίζει το πώς ακριβώς θα διασφαλίζεται ότι μια δαπάνη θα αφορά στην παροχή υπηρεσίας (σ.σ αυτή αναγνωρίζεται ως έκπτωση) και όχι στην αγορά υλικών (η οποία δαπάνη δεν αναγνωρίζεται). Επίσης, θα ξεκαθαρίζεται η διαδικασία ελέγχου του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι προφανές ότι από τον ιδιοκτήτη θα ζητείται η διατήρηση των σχετικών παραστατικών για τουλάχιστον μια 5ετία.