Η Τουρκία θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το κοίτασμα αερίου στη Μ. Θάλασσα
Bloomberg

Η Τουρκία θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το κοίτασμα αερίου στη Μ. Θάλασσα

Το γεγονός πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσσα επισημαίνει σε δημοσίευμά του το  Bloomberg. Παράλληλα το πρακτορείο επισημαίνει πως οι νέες ανακοινώσεις είναι πιθανό να λάβουν χώρα ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Αναλυτικότερα, στο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται πως η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να αναθεωρήσει άμεσα το μέγεθος του κοιτάσματος, μόλις προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του μήνα, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο είχε παρουσιάσει ως εκτίμηση, πως στο κοίτασμα που ανακλύφθηκε μετά από έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται πως η ανακάλυψη του ενεργειακού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα είναι κομβικής σημασίας για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο επιβαρύνεται από την ανάγκη εισαγωγών σχεδόν του συνόλου των 50 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που καταναλώνει η χώρα ετησίως.

Η γεώτρηση σε βάθος περίπου 4.500 μέτρων στο πεδίο Tuna-1 θα αποκαλύψει το μέγεθος ακόμη δύο ενεργειακών σχηματισμών, οι οποίοι μοιάζουν πολλά υποσχόμενοι, ανέφερε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος του κλάδου της ενέργειας τον Σεπτέμβριο. Και δεύτερο ερευνητικό σκάφος αναμένεται να μετακινηθεί προς την περιοχή εντός του 2021.

Η Άγκυρα προσπαθεί να απεξαρτηθεί μερικώς από τις εισαγωγές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξει την "μηχανή" της οικονομίας της, καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.