Η Τουρκία «πετάει» κι ο Ερντογάν προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί

Η Τουρκία «πετάει» κι ο Ερντογάν προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί

Μια αθλητική επιτυχία είναι πάντοτε ευκαιρία για να αυξήσει τη δημοτικότητά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν την αφήνει να πάει χαμένη. Ετσι, με την Εθνική Τουρκίας να νικά με 3-0 τη Νορβηγία του Ερλινγκ Χάαλαντ στο ουδέτερο «Λα Ροσαλέδα» της Μάλαφα, ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τους παίκτες και το προπονητικό τιμ για να τους συγχαρεί. Την σκηνή κατέγραψαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Σας συγχαίρω όλους. Αυτή είναι μια πολύ καλή ομάδα. Είναι όμορφο που δείξατε σε όλους πώς παίζεται το ομαδικό ποδόσφαιρο», είπε.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εντυπωσιακή νίκη των Τούρκων. Είχε προηγηθεί το 4-2 με επί της Ολλανδίας στην πρεμιέρα. Ναι υπάρχουν «αλλά», όπως ότι οι «οράνιε» βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο μετά την αλλαγή προπονητή και την ανάληψη καθηκόντων από τον Φρανκ ντε Μπουρ και πως οι Σκανδιναβοί είναι πως επί το πλείστον μια νεαρή ομάδα. Ωστόσο, η Τουρκία έπαιξε καλά και στα δύο παιχνίδια.

Το στιλ της δεν είναι θεαματικό, αλλά ο κόουτς Σενιόλ Γκιουνές, έχει δημιουργήσει ένα συγκρότημα που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα χαρακτηριστικά των παικτών του και είναι αποτελεσματικό στις αντεπιθέσεις. Δεσπόζει ο 24χρονος σέντερ μπακ της Λέστερ, Τσαγλάρ Σογιουντζού, έναν παίκτη που ήθελε ο Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ξεχωρίζει κι ο συνομήλικός του χαφ της Λιλ, Γιουσούφ Γαζιτζί. Τα γκολ παρέχει ο έμπειρος στράικερ, επίσης της Λιλ, Μπουράκ Γιλμάζ και ο σταρ της ομάδας είναι ο Χακάν Τσαλχάνογλου που πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν με τη Μίλαν. Οι υπόλοιποι είναι «εργαλεία», κανένας πιο χρήσιμος από τον συμπαίκτη του Δημήτρη Πέλκα στη Φενέρμπαχτσε, ο μέσος Οζάν Τουφάν.

Μετά τις καλές εμφανίσεις της Τουρκίας στις δύο πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, άρχισαν να... φοβούνται και οι Ιταλοί. Θα παίξουν μαζί της στην πρεμιέρα του EURO στις 11 Ιουνίου στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Το θεωρούσαν ένα ματς στα... μέτρα τους και μια ευκαιρία για γιορτή αφού υπολόγιζαν στην επιστροφή των θεατών στην εξέδρα. Πλέον, δεν ξέρουν αν θ' ανοίξουν οι πόρτες και κυρίως αν θ' αρχίσουν με νίκη.