Η Τουρκία επεκτείνει τη Navtex έως τις 27 Αυγούστου - Προσχηματική η αναφορά της Άγκυρας για διάλογο, απαντά η Αθήνα

Η Τουρκία επεκτείνει τη Navtex έως τις 27 Αυγούστου - Προσχηματική η αναφορά της Άγκυρας για διάλογο, απαντά η Αθήνα

Σε επέκταση κατά τέσσερις ακόμα ημέρες, έως τις 27 Αυγούστου, της παράνομης NAVTEX με την οποία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προέβη η Τουρκία. Επιδίδεται σε ένα πόλεμο νεύρων, επιδιώκει να δείξει ότι δεν την πτοεί η διαμεσολάβηση της Γερμανίας και ότι εκείνη θα έχει τον τελευταίο λόγο. 

Στην ουσία η κίνηση της Άγκυρας να παρατείνει την NAVTEX επιδιώκει α στείλει το μήνυμα ότι η μεσολάβηση της Γερμανίας δεν συνιστά μορατόριουμ αποφυγής όσων η ίδια θεωρεί ότι δικαιωματικά μπορεί να κάνει. Και επιδιώκει παράλληλα, ενώ θα ψηφίζεται την Τετάρτη 26 Αυγούστου από την ελληνική Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο, η NAVTEX  που την αμφισβητεί, να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και να επικρέμαται πάντα η απειλή ερευνών από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην ουσία η Άγκυρα θέλει η επίσκεψη την Τρίτη 25 Αυγούστου του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα να γίνει υπό την σκιά της απειλής ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από το Oruc Reis.

Η συγκεκριμένη NAVTEX έληγε σήμερα και αντικαταστάθηκε από νέα.
 


Η εν λόγω NAVTEX επικαλύπτει και τμήμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του τριεθνούς σημείου συνάντησης της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας- Κύπρου -Αιγύπτου αμφισβητώντας έτσι πλήρως το δικαίωμα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης σε πλήρη επήρεια επί θαλασσίων ζωνών.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή την οποία παράνομα συνεχίζει να δεσμεύει η Τουρκία δεν είναι οριοθετημένη, αλλά η Τουρκία με την επιστολή του Μαρτίου στον ΟΗΕ κατέθεσε μονομερώς συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, καθορίζοντας προς νότο ως όριο την μέση γραμμή με τις απέναντι αιγυπτιακές ακτές, εξαφανίζοντας πλήρως την επήρεια του Καστελόριζου -Στρογγύλης και κατόπιν ως όριο την «συνοριακή γραμμή» Τουρκίας -Λιβύης και προς δυτικά την γραμμή έξω από τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Κρήτης- Καρπάθου -Ρόδου).

Παράλληλα, επιχειρεί αφενός να έχει τακτικό πλεονέκτημα στην διαχείριση μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής κρίσης, συνεχίζοντας να συμπαρασύρει την Ελλάδα σε ένα πεδίο εκατοντάδες μίλια μακριά από τους Ελληνικούς Σταθμούς Ανεφοδιασμού και συγχρόνως σε μια περιοχή που η τουρκική επιχειρηματολογία για τον σφετερισμό της υφαλοκρηπίδας της Μεσογείου ακούγεται πιο πειστική σε ουδέτερους παρατηρητές.

Η απάντηση της Ελλάδας στην επέκταση της τουρκικής Navtex

Σε αιχμηρό σχόλιο για την επέκταση της παράνομης τουρκικής Navtex έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προέβησαν κυβερνητικές πηγές οι οποίες υπογράμμισαν πως με τη στάση της η Τουρκία δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική.

Χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Πλησίον της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Οruc Reis

Στο μεταξύ, στα διεθνή ύδατα, κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνεχίζει να κινείται το ερευνητικό πλοίο Οruc Reis, το οποίο από τις 10 Αυγούστου πλέει συνοδευόμενο από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, με το ελληνικό ναυτικό να παρακολουθεί τις κινήσεις του, για τυχόν νέα ύστατη προσπάθεια να παραβιάσει τα ελληνικά δικαιώματα.

Όπως φαίνεται και από το marinetraffic.com το τουρκικό ερευνητικό αεροσκάφος βρισκόταν ανατολικά από το πρωί πλησίον της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και τώρα το βράδυ βρίσκεται δυτικότερα, ανάμεσα σε Ελλάδα - Κύπρου, περίπου 35 μίλια ανατολικά των ελληνικών θαλασσίων συνόρων.
 


Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται στο χρονικό περιθώριο που του δίνει η νέα navtex να δοκιμάσει εκ νέου να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, για να προωθήσει τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική  υφαλοκρηπίδα.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου η Γερμανία έχει αναλάβει προσπάθειες αποκλιμάκωσης με στόχο την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016.