Η Τουλουπάκη μου έλεγε να μπω στο πρόγραμμα του FBI γιατί υπάρχει και αμοιβή
Ν. Μανιαδάκης

Η Τουλουπάκη μου έλεγε να μπω στο πρόγραμμα του FBI γιατί υπάρχει και αμοιβή

Την προσπάθεια μέσω της χρηματικής αμοιβής που δίνει το FBI στους προστατευόμενους μάρτυρες να πειστεί προκειμένου να καταθέσει αποκαλύπτει ο καθηγητής, Νίκος Μανιαδάκης. 

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας περιγράφει στο υπόμνημα που απέστειλε προς τον Άρειο Πάγο και κοινοποίησε στην προανακριτική Επιτροπή τον τρόπο που η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη του άσκησε πίεση για να καταθέσει και μάλιστα ουσιαστικά του έδειξε το χρώμα του… χρήματος.

«Οι Εισαγγελείς απολύτως γνώριζαν ότι υπάρχει προσδοκώμενη αμοιβή, αφού όταν με προέτρεψε η κ. Τουλουπάκη να υπαχθώ στο πρόγραμμα της Αμερικής σε δυο περιπτώσεις μου ανέφερε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για να με υποκινήσει «μπες στο πρόγραμμα υπάρχει και αμοιβή», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Μάλιστα καταγγέλει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς γνωρίζουν τι έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Αμερική και κατονομάζει τον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη ως έναν εξ αυτών. «Σε πρόσφατη αναφορά της προς τον εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ, η κ. Τουλουπάκη, δηλώνει ότι ο ένας μάρτυρας (Μάξιμος Σαράφης – Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης) μετά βεβαιότητας έχει καταθέσει στην Αμερική, κάτι που έχω υποστηρίξει εξ’ αρχής στις αναφορές που έχω καταθέσει ενώπιον του Αρείου Πάγου. Συνεπώς η κ. Τουλουπάκη και οι Επίκουροι Εισαγγελείς γνωρίζουν για τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Αμερική και για την προσδοκία οικονομικού οφέλους», αναφέρει. 

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς του πρότειναν και τον ενέταξαν ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, «χρησιμοποιώντας με προκειμένου να βοηθήσω στην διερεύνηση της υπόθεσης, και ταυτόχρονα και εν αγνοία μου, με μεταχειρίζονταν ως ύποπτο και εμπλεκόμενο στην ίδια υπόθεση, χωρίς να μου αναφέρουν ποτέ το παραμικρό, παρότι είχαν συσχετίσει τις δυο έρευνες». 

Υπογραμμίζει, δε, ότι η ποινική δίωξη όμως που ασκήθηκε σε βάρος του είναι απαράδεκτη. Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζει, «στην παρούσα δικογραφία (ΕΔ 2018/54) ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος μου και μου αποδόθηκε η ιδιότητα του κατηγορουμένου, χωρίς να έχει διενεργηθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση η οποία είναι υποχρεωτική». 

Τέλος, σε ότι αφορά τη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα αναφέρει ότι έγινε στις 20 Απριλίου 2018 και την γνωστοποίησε  στην συνέχεια στην Εισαγγελία Διαφθοράς χωρίς περαιτέρω αναφορές και λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς υποστήριζαν ότι ο Γ. Μανιαδάκης τους  μετέφερε πως κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης δέχθηκε απειλές από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. 

«Τα αρχεία και το προσωπικό της τραπέζης δύναται ευκόλως να αποδείξουν ότι έγινε μια και μοναδική συνάντηση εκείνη την χρονιά στην άνω ημερομηνία. Οι εισαγγελείς στην προσπάθεια τους να καταδείξουν την πλήρη αναξιοπιστία μου, ισχυρίζονται ότι εμφανίστηκα στην ΓΑΔΑ τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των καταθέσεων μου, δήθεν τρομαγμένος ενώπιον τους, να αναφέρω ότι ο κ. Στουρνάρας με απείλησε, γεγονός το οποίο ουδέποτε έλαβε χώρα. Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνω όπως σας έχω αναφέρει και σε προγενέστερο υπόμνημα μου ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 κατοικούσα στην Ισπανία και δεν έδωσα καταθέσεις την περίοδο που αναφέρουν, γεγονός ευκόλως αποδείξιμο.

Ο ως άνω ισχυρισμός των Εισαγγελέων δεν αντέχει στη λογική και αδυνατεί να εξηγήσει το ότι μετά από διάστημα έξι ολόκληρων μηνών δήθεν τρόμαξα και ήθελα να το αναφέρω. Ακόμα και η ίδια αναφορά των Εισαγγελέων για το επίδικο συμβάν γίνεται ένα ολόκληρο έτος μετά το υποτιθέμενο γεγονός στις 30-09.2019, αφότου είχαν προηγηθεί αφενός άλλα γεγονότα, αφετέρου καταθέσεις μου, και οι καταθέσεις του κ. Στουρνάρα και άλλων. Προφανώς το ανωτέρω γίνεται για την ίδια την αυτό-προστασία τους, ωστόσο δείχνει την μεροληψία, την αναξιοπιστία και τα ψεύδη τους. Η πραγματικότητα είναι ότι αντέδρασα όταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 με εξεβίαζαν να καταθέσω ενοχοποιητικά στοιχεία για τους πολιτικούς. Σε κάποια στιγμή μου έδειξαν ένα φάκελο μη δήθεν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος μου, που είχαν αποστείλει διάφοροι «εχθροί μου». Ζήτησα το φάκελο για να λάβω γνώση του περιεχομένου και να τους δώσω εξηγήσεις αλλά δεν μου δόθηκε ποτέ». 

Διαβάστε όλο το υπόμνημα του Νίκου Μανιαδάκη