Η τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη και η είδηση από τις συναντήσεις με βουλευτές

Η τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη και η είδηση από τις συναντήσεις με βουλευτές

Πολλοί το άκουσαν, λίγοι όμως του έδωσαν τη σημασία που έπρεπε. Ίσως γιατί όλα τα φώτα έχουν στραφεί πάνω στη διαχείριση της πανδημίας ή ακόμα πιο πιθανόν γιατί μόλις πριν από περίπου έναν μήνα άλλαξε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην συνέντευξη του λοιπόν στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός δεν «μάσησε» τα λόγια του και εν μέσω κορονοϊού “σημάδεψε” απευθείας ορισμένα από τα μέλη της κυβέρνησης του. «Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις

«Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά.... Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας πολλούς να απορήσουν για τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας κίνησης. 

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετείται δημοσίως για θέματα που άπτονται της εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης του. Προτιμάει, όπως σημειώνει αρμόδια πηγή, όλες οι διαφορές να λύνονται εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι προφανές ότι το ποτήρι ξεχείλισε γιαυτό και χρειάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να “αδειάσει” κάποια από τα μέλη της κυβέρνησης του, έστω και αν ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τον ανασχηματισμό δεν είναι τέτοιος που να κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους. Ποιους όμως είχε στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης; 

Κανείς δεν είναι βέβαιος για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν όμως ορισμένα γεγονότα που προηγήθηκαν της συγκεκριμένης παρέμβασης που ίσως εξηγούν πολλά.

Για παράδειγμα η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι θα εισηγούνται γενικό lockdown στην Αττική, μερικά 24ωρα πριν αυτό αποφασιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ουδείς διαβεβαιώνει μέχρι σήμερα ότι η τοποθέτηση του κ. Κικίλια ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθησαν σειρά δηλώσεων τόσο του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη όσο και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του ίδιου υπουργείου για τη λειτουργία της αγοράς που προκάλεσαν σύγχυση. Πρόκειται για μερικές από τις αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου που μόνο καλό δεν έκαναν στην αποκατάσταση της ηρεμίας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία. Παρεμβάσεις που δημιούργησαν την ανάγκη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποστολή ενός αυστηρού μηνύματος. 

Για όσους πάντως επιμένουν να θεωρούν ότι η παραμονή στις υπουργικές καρέκλες είναι δεδομένη, μια και οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες, ενδιαφέρον παρουσιάζει μία πληροφορία που έρχεται από τα συνεχιζόμενα τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με βουλευτές της ΝΔ, στο πλαίσιο των τακτικών του επαφών με την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που υπάρχει μέσα από τις συναντήσεις αρχικά ο χρόνος των εκλογών σαφώς και αργεί ενώ μέχρι τις εθνικές κάλπες πιθανότατα θα υπάρξει ένας ακόμα ανασχηματισμός...