Η… τέλεια «καταιγίδα» σαρώνει τις αγορές

Η… τέλεια «καταιγίδα» σαρώνει τις αγορές

Σε μία ημέρα που έδειχνε σχετικά ήρεμη, όσο ήρεμη μπορεί να είναι στο χάος που επικρατεί, η Wall Street παραδόθηκε στο φόβο της πανδημίας και πλέον οι δύο βασικοί της δείκτες, Dow Jones και S&P 500, βρίσκονται στο -20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Στις τελευταίες 16 συνεδριάσεις ο S&P 500 έχει σημειώσει πτώση στις 13, εκ των οποίων 3 φορές οι απώλειες ήταν άνω του 5% και 7 φορές άνω του 3%.

Ο δείκτης φόβου VIX θυμίζει 2008 όμως η έκρηξη που έχει σημειώσει είναι πολύ πιο βίαιη, υποδεικνύοντας ότι ο φόβος σήμερα είναι μεγαλύτερος. Αυτό συμβαίνει διότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που οι παγκόσμιες αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κίνδυνο που δεν είναι ούτε οικονομικής, ούτε γεωπολιτικής… προέλευσης. Έναν κίνδυνο του οποίου οι οικονομικές συνέπειες δεν μπορούν να εκτιμηθούν αφού δεν υπάρχει προηγούμενο, και γι’ αυτό οι αγορές αντιδρούν με υπερβολική σε διάρκεια και ένταση μεταβλητότητα.

«Κάθε ημέρα που περνάει είναι διαφορετική και όσο αλλάζουν τα δεδομένα τόσο αλλάζουν και οι προβλέψεις», σημειώνει στο liberal.gr αναλυτής μεγάλου επενδυτικού οίκου από το Λονδίνο ο οποίος μιλάει υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς έχουν απαγορευτεί οι επώνυμες δηλώσεις εξαιτίας των ραγδαίων και απρόβλεπτων εξελίξεων. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα έχει να κάνει με το πότε θα σταματήσει ο κατήφορος των αγορών, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πότε θα περιοριστεί η επιδημία, προσθέτει.

«Αν φανεί ότι ο κορονοϊός τίθεται υπό έλεγχο σύντομα – πριν το καλοκαίρι – οι αγορές θα ανακάμψουν απότομα και θα μπορέσουν ίσως και μέσα στο 2020 να αντισταθμίσουν τις απώλειες. Αν όμως επικρατήσει το δυσμενές σενάριο (επιδημία για αρκετούς μήνες και παγκόσμια καραντίνα), τότε αφενός η ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή και αφετέρου ο φόβος που θα καλύψει την παγκόσμια δραστηριότητα στους επόμενους μήνες θα προκαλέσει τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», τονίζει ο ίδιος. «Το κακό είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο κακό μπορεί να είναι το χειρότερο σενάριο», καταλήγει με νόημα.

Το τοπίο είναι θολό και οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση αλλά και για το πότε θα δούμε τις αγορές να αλλάζουν κατεύθυνση. Είπαμε, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας. Θα εξαρτηθούν επίσης από τα μέτρα που θα λάβουν οι κεντρικές αρχές. Σήμερα, για παράδειγμα, θα αποδειχθεί αν η έκκληση της Λαγκάρντ προς τις κυβερνήσεις για συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέο 2008, θα συνοδευθεί από δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα. Ακριβώς επειδή οι αγορές δεν περιμένουν και πολλά από τις κυβερνήσεις, η φημολογία οργιάζει αναφορικά με τα εργαλεία που είναι εφικτό να ρίξει στη μάχη η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα, πάντως, με την Goldman Sachs, οι υποβαθμισμένες προσδοκίες για την ανάπτυξη και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς και η αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με τα μέτρα που είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, θα οδηγήσουν στα μέσα του 2020 τον δείκτη S&P 500 – τον δείκτη καθρέφτη της παγκόσμιας οικονομίας - στο επίπεδο των 2.450 μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι από το υφιστάμενο επίπεδο υπάρχει ακόμη «κατηφόρα» άνω του 10%. Είναι το τέλος του μεγαλύτερου bull market όλων των εποχών.

«Χρειάστηκα 89 χρόνια για να ζήσω κάτι τέτοιο», είπε ο πολύς Γουόρεν Μπάφετ για το διπλό χτύπημα από κορονοϊό και πετρέλαιο τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ωστόσο το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, χειρότερο σε επίπεδο πανικού. Βέβαια, ο Μπάφετ ήδη σκέπτεται να αναβάλλει την ετήσια συνέλευση της Berkshire Hathaway, το Woodstock των καπιταλιστών, όπως ονομάζεται.

Από την πλευρά του, ο παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης μετοχών της Goldman, Πίτερ Οπενχάιμερ, σημειώνει ότι η Wall δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση εξαιτίας μιας επιδημίας. Το κακό νέο είναι ότι συνήθως οι περίοδοι έντονα πτωτικών κινήσεων που οφείλονται σε συγκεκριμένα συμβάντα δίνουν απώλειες της τάξης του 29%. Το καλό νέο είναι ότι στις περιπτώσεις που το σοκ προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες, όπως σε αυτή που βιώνουμε, οι αγορές καλύπτουν το χαμένο έδαφος σε διάστημα 15 μηνών. Υπομονή, προσοχή και ψυχραιμία λοιπόν…