Η τεχνολογία της Κίνας στον κυβερνοχώρο είναι δέκα χρόνια πίσω από των ΗΠΑ
Έκθεση IISS

Η τεχνολογία της Κίνας στον κυβερνοχώρο είναι δέκα χρόνια πίσω από των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πλέον ισχυρή δύναμη στον κυβερνοχώρο στον κόσμο και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τουλάχιστον μέχρι το 2030 καθώς η Κίνα υπολείπεται αρκετά, συμπεραίνει η νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

«Αν και η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ενισχύοντας τις δυνατότητές της στον κυβερνοχώρο από το 2014, δεν μπορεί να καλύψει το χάσμα με τις ΗΠΑ τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια» δηλώνει ο Γκρέγκ Όστιν, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης με τίτλο «Ικανότητες στον κυβερνοχώρο και εθνική δύναμη: μια καθαρή αξιολόγηση».

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, αξιολόγησε την ισχύ στον κυβερνοχώρο 15 χωρών σε επτά δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ικανοτήτων πληροφοριών, ασφάλεια και ανθεκτικότητα, καθώς και επιθετικές δυνατότητες. «Η υπεροχή των ΗΠΑ οφείλεται στην πρόοδο που έχουν σημειώσει εδώ και 30 χρόνια δήλωσε ο Όστιν  ανώτερος συνεργάτης του IISS, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον επενδύει σε αυτόν τον τομέα από τα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σημαντική παράμετρος σύμφωνα με τον ίδιο είναι και οι συμμαχίες που διατηρεί η χώρα με το Ισραήλ, τη Βρετανία και την Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουν για τη θέση τους. Το πώς αντιμετωπίζει την αυξανόμενη δύναμη της ψηφιακής οικονομίας της Κίνας θα είναι καθοριστικό για τη μελλοντική ισορροπία της κυβερνοδύναμης» τόνισε ο Όστιν.

«Δεδομένης της αναπτυσσόμενης βιομηχανικής της βάσης στην ψηφιακή τεχνολογία, η Κίνα το κράτος που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ». Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι η εξάρτηση της Κίνας από ξένους προμηθευτές για βασική τεχνολογία παραμένει «μεγάλο εμπόδιο», καθώς να βασίζεται σε εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft, IBM, Oracle και Qualcomm.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση δεδομένα από κυβερνητικά έγγραφα, υλικό ανοιχτού κώδικα και συνεντεύξεις με ειδικούς. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα στην πρώτη βαθμίδα της κατάταξης της έκθεσης, έχοντας τις «κορυφαίες δυνάμεις παγκοσμίως» σε όλες τις μετρήσεις. Επτά χώρες - η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Βρετανία - βρίσκονταν στη δεύτερη βαθμίδα, υποδηλώνοντας ότι είχαν πλεονεκτήματα σε ορισμένες από τις κατηγορίες που αξιολογήθηκαν. Η τρίτη βαθμίδα περιελάμβανε χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ.