7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Η πολιτική Τζόνσον ρισκάρει αναζωπύρωση του κορονοϊού

Η πολιτική Τζόνσον ρισκάρει αναζωπύρωση του κορονοϊού

To ερώτημα δεν τίθεται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας: Ποια χώρα καταγράφει έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και, παρά ταύτα, καταργεί όλους τους περιορισμούς αντιμετώπισης της πανδημίας; H απάντηση, δυστυχώς είναι η Μεγάλη Βρετανία. Παρά το γεγονός ότι ο ιός καλπάζει, ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να «ανοίξει» (σχεδόν) τα πάντα από τις 19 Ιουλίου και μετά. Ούτε ένα μέτρο απόσταση, ούτε μάσκες στο πρόσωπο. Επιστρέφουμε (σχεδόν) στην προ κορονοϊού εποχή.

Και, τούτο, παρά το ότι τα ημερήσια κρούσματα καλπάζουν από τα 5.000 κρούσματα στις αρχές Ιουνίου στα άνω των 50.000 κρουσμάτων στα μέσα Ιουλίου (https://coronavirus.data.gov.uk/details/cases). Και έπονται, βέβαια, τα χειρότερα καθώς τα κρούσματα αναμένονται να ξεπεράσουν τα 100.000 ημερησίως (ναι, ημερησίως!) στις αρχές Αυγούστου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Sajid Javid.

Προτού εξετάσουμε την (όποια) λογική της πολιτικής Τζόνσον, αξίζει να αναφέρουμε ότι ανήμερα της «Ημέρας Ελευθερίας» (ήτοι τη 19η Ιουλίου) τόσο ο Τζόνσον, όσο και ο υπουργός οικονομικών Rishi Sunak, αναγκάστηκαν να εισέλθουν σε καραντίνα επειδή ο υπουργός Υγείας βρέθηκε θετικός στον ιο! Ναι: η «Ημέρα Ελευθερίας» ξεκινά με την ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας σε καραντίνα! Ούτε ο χειρότερος εχθρός του Τζόνσον δεν μπορούσε να φανταστεί τέτοια γελοιοποίηση της Βρετανικής ηγεσίας!

Η έκρηξη, λοιπόν, των κρουσμάτων στην Μεγάλη Βρετανία οφείλεται στην καθολική επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα (η οποία αρχικά εμφανίσθηκε στην Ινδία). Γιατί λοιπόν ο Μπόρις «ανοίγει» τα πάντα όταν ο ιός «θερίζει»; Οι Βρετανοί ιθύνοντες ποντάρουν στον εμβολιασμό των ενηλίκων. Πράγματι, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το 68,5% των Βρετανών ενηλίκων είχε εμβολιασθεί πλήρως κάτι το οποίο δημιουργεί ένα «τείχος προστασίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με άλλα λόγια, η χώρα έχει καταφέρει να «αδυνατίσει» τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όσων προσβάλλονται από τον ιο και όσων χάνουν την ζωή τους από τον ιό. Για του λόγου το αληθές: Όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις αρχές Ιανουαρίου 2021, το ρίσκο των κρουσμάτων να οδηγήσει σε θάνατο ήταν 1 θάνατος ανά 60 κρούσματα. Το συγκεκριμένο ρίσκο έχει σήμερα μειωθεί σε 1 θάνατο ανά περίπου 1000 κρούσματα.

Παρά ταύτα, οι νέοι 18-30 ετών δεν «επείγονται» ούτε για την πρώτη δόση εμβολίου (μόνο το 35% αυτών έχει κάνει την πρώτη δόση εμβολίου!). Κάτι που ανάγκασε τον Τζόνσον να ανακοινώσει, ανήμερα την «Ημέρα Ελευθερίας» ότι, μετά τον Σεπτέμβριο, μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στα night clubs. Πίεση, λοιπόν, στους νέους να εμβολιασθούν πλήρως ώστε να μην γίνουν τα night clubs «υπερμεταδότες» του ιού. Μέχρι, όμως, τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα εφαρμοσθεί το μέτρο, πιο πιθανό είναι ο ιός να βρίσκεται και πάλι εκτος ελέγχου. Και, τούτο, επειδή ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι 100% καλυμμένοι από τον κίνδυνο του ιού (πρόσφατη έρευνα στο Ισραήλ οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο Pfizer είναι 64% αποτελεσματικό προκειμένου να αποφύγουν, οι πλήρως εμβολιασμένοι, την μετάλλαξη Δέλτα.

Με άλλα λόγια, η πολιτική Τζόνσον σίγουρα ρισκάρει αναζωπύρωση του ιού, η οποία, βέβαια, έχει ήδη ξεκινήσει. Ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι ο Τζόνσον κατήργησε τις μάσκες παντού. Βέβαια, ο Sadiq Khan, δήμαρχος του Λονδίνου, ζητά, και καλά κάνει, από τους πολίτες να φοράνε μάσκες στο underground του Λονδίνου. Αλλά, από νομική άποψη, όσοι «θέλουν και αγαπάνε», δικαιούνται να τον αγνοήσουν! Η ίδια κατάσταση και αλλού. Εχθές, για παράδειγμα, κατά την επίσκεψη μου στο κοντινό super market, το 30% περίπου των πελατών, και παρά τις παροτρύνσεις των υπαλλήλων, δεν φορούσε μάσκα. Γιατί να φορέσουν όταν ο νόμος δεν απαγορεύει την μη χρήση μάσκας;

Απίστευτη επιπολαιότητα του Τζόνσον: σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μειώνει την εβδομαδιαία εμφάνιση νέων κρουσμάτων μεταξύ 11 και 22 ποσοστιαίες μονάδες. Σε λίγο που, χωρίς μάσκα, θα φθάσουμε τα 100.000 κρούσματα ημερησίως, σίγουρα αναρωτιέται ο απλός πολίτης: για πόσο, ακόμα, θα παίζει ρουλέτα ο Μπόρις με την υγεία μας;