Η πενταμερής και το μήνυμα Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Η πενταμερής και το μήνυμα Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Προ των ευθυνών τους θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με μεθοδικές κινήσεις, που τις περισσότερες φορές μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα την απομόνωση της Άγκυρας. Βασικός άξονας της τακτικής αυτής η ανάδειξη των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωτουρκικό θέμα.

Όλο λοιπόν το τελευταίο διάστημα ο κ.Μητσοτάκης επιμένει να μην υιοθετεί υψηλούς τόνους απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως να μην παρασύρεται στην επικοινωνιακή “μαγκιά” του Τούρκου προέδρου. Αντιθέτως την ώρα που ο κ. Ερντογάν κάνει το ένα διάγγελμα προς τους Τούρκους πολίτες μετά το άλλο , επενδύοντας στο γνωστό “άρτος και θέαματα” , ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ισχυρούς της Ευρώπης. 

Κομβικής σημασίας αποδεικνύεται τόσο η τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ, επαφές όπου συζητήθηκε και η πιθανότητα μιας πενταμερούς συνάντησης μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλων, όπως άλλωστε ήδη διέρρευσε στον τύπο. 

Μέχρι και την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το συγκεκριμένου ραντεβού δεν έχει κλείσει, όμως οι σχετικές διεργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η όποια χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις τουρκικές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθεί από την γειτονική χώρα.

Μια εκτίμηση την οποία επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ο κ.Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική αποστολή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής , η οποία θα είναι αφιερωμένη στο ταμείο ανάκαμψης, προετοιμάζει τετ α τετ με παίχτες της ΕΕ, στην περίπτωση που το σενάριο της πενταμερούς ναυαγήσει. 

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο , κάτι που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινείται και η ευρωομάδα της Ν.Δ που έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες ανάδειξης της τουρκικής προκλητικότητας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα:

 -Με πρωτοβουλία του Ε.Λ.Κ., κατόπιν προτροπής του Αντιπροέδρου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εισήχθη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναδείχθηκαν όλες οι διαστάσεις του προβλήματος.

- Αμέσως μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί συντάχθηκε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Josep Borrell και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay και συλλέγονται  υπογραφές από όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες εκτός της ακροδεξιάς, για τη διάσωση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου. 

-Με βάση το περιεχόμενο και στο αίτημα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., το Ε.Λ.Κ. ακολούθησε, με επιστολή του προς τον Borrell.