Στρασβούργο: Η νέα οικολόγος δήμαρχος κήρυξε σε «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης» τη πόλη

Η νέα οικολόγος δήμαρχος κήρυξε σε «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης» τη πόλη

Η Ζαν Μπαρζεγκιάν έγινε σήμερα επισήμως η πρώτη οικολόγος δήμαρχος του Στρασβούργου, της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κήρυξε σε «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης» την πρωτεύουσα της Αλσατίας, την οποία θέλει να μεταβάλει σε «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα οικολογικής, κοινωνικής και δημοκρατικής μετάβασης».

«Θα δώσω κατά αδιαχώριστο τρόπο την απάντηση στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας: την οικολογική, την κοινωνική και την δημοκρατική πρόκληση», επισήμανε η νέα δήμαρχος του Στρασβούργου.

«Το περιβάλλον μάς στέλνει όλο και ισχυρότερα και όλο και συχνότερα μηνύματα και δεν τίθεται πλέον θέμα να αποστρέψουμε το βλέμμα. Είναι η στιγμή για να κοιτάξουμε τον κόσμο όπως είναι και να προτείνουμε ενέργειες δραστικές, φιλόδοξες και συλλογικές», πρόσθεσε η 39χρονη νομικός.

Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ζαν Μπαρζεγκιάν παρουσίασε την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης κλιματικής ανάγκης» για το Στρασβούργο, όπως έχουν κάνει άλλωστε ήδη το Παρίσι και η Βαρκελώνη. «Αυτή η ενέργεια προσδιορίζει το μέτρο της φιλοδοξίας μου στον τομέα της οικολογικής μετάβασης της περιοχής», δήλωσε.

Μάλιστα συγκινημένη στο τέλος της ομιλίας της όταν απευθύνθηκε προς την οικογένειά της που ήταν παρούσα στο ημικύκλιο του δημοτικού συμβουλίου, η νέα δήμαρχος του Στρασβούργου δέχθηκε το χειροκρότημα όρθιων όλων των δημοτικών συμβούλων, τόσο της συμπολίτευσης, όσο  και της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί πως η Ζαν Μπαρζεγκιάν έλαβε το 41,71% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, έναντι του 34,96% που εξασφάλισε ο υποψήφιος του κόμματος La Republique en Marche και του 23,33% της υποψήφιας των Σοσιαλιστών Κατρίν Τροτμάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ