Η Μόσχα καλεί την Καμπούλ και τους ταλιμπάν να ξεκινήσουν συνομιλίες

Η Μόσχα καλεί την Καμπούλ και τους ταλιμπάν να ξεκινήσουν συνομιλίες

Η Ρωσία προέτρεψε σήμερα το Αφγανιστάν και τους ταλιμπάν να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού πριν να είναι πολύ αργά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αποστολή των ταλιμπάν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η οργάνωση ελέγχει πάνω από το 85% του εδάφους στο Αφγανιστάν --μια εκτίμηση που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση-- και είπε στη Ρωσία ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για επιθέσεις σε βάρος άλλων.

Η όποια απόπειρα των ταλιμπάν να πλήξουν την ασφάλεια των συμμάχων της Ρωσίας στην κεντρική Ασία θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το RIA.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους, διαβεβαίωσαν την Μόσχα ότι δεν θα επιτεθούν στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν, ούτε θα επιτρέψουν σε κανέναν να χρησιμοποιηθεί η αφγανική γη για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας ή γειτονικών χωρών. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Ταλιμπάν, αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται στην ρωσική πρωτεύουσα.

«Φυσικά, δεν θα επιτεθούμε στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Αφγανιστάν. Διαβεβαιώνουμε την ρωσική πλευρά ότι η πολιτική μας δεν συνίσταται στην επίθεση», δήλωσε στο πρακτορείο TASS (το οποίο στο τηλεγράφημα του επισημαίνει ότι το κίνημα των Ταλιμπάν είναι εκτός νόμου στην Ρωσία), ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Μοχαμάντ Σοχαΐλ Σαχίν.