Η Μαρία Βλαζάκη του ΚΑΣ... από την Πασοκαρία στην εποχή του Τσίπρα

Η Μαρία Βλαζάκη του ΚΑΣ... από την Πασοκαρία στην εποχή του Τσίπρα

Της Αγγελικής Κώττη

Την αποπομπή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter σήμερα το πρωί. 

«Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

Η Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη ως πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (εκ της θέσεώς της) είναι η απόλυτη και μοναδική υπεύθυνη για την τραγελαφική κατάσταση σε σχέση με τη συζήτηση του Ελληνικού στο ΚΑΣ. Στην αρμοδιότητά της είναι η κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις, εφόσον εκείνη την υπογράφει. Επομένως, είναι ανεπίτρεπτο και καταφανώς συνιστά κωλυσιεργία, το ότι δεν εισήγαγε το θέμα της κήρυξης στη χθεσινή συνεδρίαση. Η δικαιολογία πως έπρεπε να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το προηγούμενο θέμα που αφορά στο Ελληνικό, είναι απλώς αστεία. Θα μπορούσε να εισαγάγει και τα δύο θέματα, όπως άλλωστε θα γίνει στην επόμενη (;) συνεδρίαση του οργάνου.

Ποια είναι όμως η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ η οποία δημιουργεί μονίμως προβλήματα στις επενδύσεις, χωρίς η κυβέρνηση να δείχνει πως ενοχλείται; Δεν είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωρίζουν όλοι. Ας δούμε όμως πρώτα το βιογραφικό της, από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού:

«Η Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1952. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Clermont - Ferrand II στη Γαλλία με θέμα «Η πόλη των Χανίων (Κυδωνία) στη Μινωική και Γεωμετρική Περίοδο (3000 – 700 π. Χ.)». Η προϊστορική Κρήτη παραμένει το πεδίο του επιστημονικού της ενδιαφέροντος καθώς διεξάγει συστηματική ανασκαφική έρευνα ενός Μινωικού ανακτορικού κέντρου, που βρίσκεται στο λόφο του Καστελλίου, στα Χανιά.

Η Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη έχει υπηρετήσει ως αρχαιολόγος από το 1975 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το 1990 έγινε Διευθύντρια της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης. Κατά το διάστημα 2000 – 2003 υπήρξε Διευθύντρια και της ΚΓ΄ Εφορείας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Από το Φεβρουάριο του 2009 ως τον Οκτώβριο του 2014 διετέλεσε Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αναπληρώτρια: 2009 – 2010).

Το Μάρτιο του 2015 διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το Φθινόπωρο του ίδιου έτους διορίστηκε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Αυτά λέει το βιογραφικό. Επειδή όμως υπάρχει κάποιο κενό, ας θέσουμε εδώ μια ερώτηση: μεταπτυχιακό έχει εκπονήσει; Πότε και με τι θέμα; Θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε, γιατί μέχρι τώρα δεν βρίσκουμε επιστημονικές αναφορές- παραπομπές σε αυτό.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, φωτογραφίζοντας την κα Βλαζάκη, είχε γράψει σε επιφυλλίδα του στο «Βήμα» μεταξύ άλλων:

Η Μ.Β. ήταν έφορος αρχαιοτήτων εις τον τόπο καταγωγής της, τα Χανιά της Κρήτης, σχεδόν ισοβίως. Κυβέρνηση τότε ήταν σχεδόν πάντα το ΠαΣοΚ και η Μ.Β. ήταν γνωστή για τα «πράσινα» φρονήματά της. Εκτός των άλλων είχε προτάξει με επιτυχία τα στήθη της, αν τολμώ να είπω, στις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη να χαρίσει στο Δημόσιο μέρος της αρχαιολογικής του συλλογής. Ενώ το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είχε βρει και τον κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία αυτόνομου μουσείου (ένα τμήμα ερειπίων από την ενετική εποχή, που μπορούσε θαυμάσια να επισκευαστεί), η Μ.Β., εν ονόματι της πασοκαρίας και της αγέρωχης αντιμετώπισης των θεμάτων, εκδικούνταν τον «επάρατο» Μητσοτάκη εμποδίζοντάς τον να κάνει κτήμα του Δημοσίου έναν πολύτιμο, μεγάλης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό. Τέλος πάντων, βρέθηκε άνθρωπος ο οποίος λογάριαζε λιγότερο από τους άλλους τη φήμη του και όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού έγινε δεκτή η συλλογή, δρομολογήθηκε η επισκευή του ενετικού ερειπίου, διαμορφώθηκε ο χώρος και αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με διαδέχθηκε, έκανε τα εγκαίνια. Σήμερα η Συλλογή Μητσοτάκη και το μουσείο στο οποίο στεγάζεται αποτελούν βασικά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων.

Η Μ.Β. στο μεταξύ, πικραμένη ίσως, έγινε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Α. Σαμαράς το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, υπουργούντος του κ. Π. Γερουλάνου, έγινε γενική διευθύντρια. Το 2013 άρχισε τη συστηματική αντιπολίτευση ως στέλεχος - ή συμπαθούσα  - του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως από το 2015 επιβραβεύθηκε για αυτήν την ευελιξία της όταν ονομάστηκε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. (29/10.2016. Δεν υπήρξε απάντηση).

Επίσης, η πρώην γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κα Λίνα Μενδώνη, σε άρθρο στα Νέα (23/9/17) έγραψε για το ταξίδι Κονιόρδου- Βλαζάκη στην Κίνα, και πάλι χωρίς απάντηση:

«Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν πλήθος εκκρεμοτήτων σωρεύονται στο υπουργείο. Το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του οποίου μπορούν να διοχετευθούν πόροι στην αγορά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για εκατοντάδες νέους διαφόρων ειδικοτήτων, τουλάχιστον καρκινοβατεί. Πόσο επηρεάστηκαν οι υποθαλάσσιες αρχαιότητες στον Σαρωνικό από τη ρύπανση Κουρουμπλή; Η τρίτη αξιολόγηση - εκείνη η πανεύκολη για τον υπουργό Επικρατείας και η πανδύσκολη για τον υπουργό Παιδείας - βρίσκεται ante portas. Ο αντίλογος ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει σχέση με την αξιολόγηση ούτε και έχει υποχρεώσεις απορρέουσες από το Μνημόνιο Τσίπρα επιτρέπεται να λέγεται μόνον από αδαείς.

Το υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται σε πλήθος πράξεων που συνδέονται με την αξιολόγηση. Έχει λόγο στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων χωρικής διάστασης: Από τον Νοέμβριο 2016 εκκρεμεί η συζήτηση - έπειτα από τρεις αναβολές - στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τύχη των αρχαιοτήτων που ανεσκάφησαν στις Σκουριές. Η κήρυξη ή μη κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου καθώς και η έγκριση ή μη έγκριση της οικείας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προφανώς απασχολούν προσωπικά τον Πρωθυπουργό ο οποίος ηγείται των επενδύσεων. Όμως το υπουργείο απουσιάζει για... εκδηλώσεις. Πολλές δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ απαιτούν γνωμοδότηση των υπηρεσιών ή των συλλογικών οργάνων του υπουργείου Πολιτισμού. Ολα μπορούν να περιμένουν... Οι καρδιές του υπουργείου στην Κίνα βρίσκονται...».

Η κα Βλαζάκη είναι εκείνη που άφησε χωρίς γνωμοδότηση ΚΑΣ τις αρχαιότητες στις Σκουριές μετά από 3-4 αναβολές. Προσπάθησε να αναπέμψει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το θέμα των διατηρητέων στο Ελληνικό, ώστε να κηρυχθούν και άλλα. Τρίτη φορά αναβάλλει το θέμα του Ελληνικού. Θυμήθηκε να ζητήσει από την Cosco μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στο Σιλό του Πειραιά κατόπιν εορτής, ενώ θα έπρεπε η σχετική επισήμανση να είχε γίνει προς την κυβέρνηση πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Και κάτι ακόμα σημαντικό: είναι αυτή που κατάφερε να μην απορροφηθούν όλα τα κονδύλια του ΥΠΠΟΑ στο ΕΣΠΑ. Και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ταράζεται.

Άβυσσος η ψυχή του πρωθυπουργού. Και των πρωθυπουργάκηδων…