Η «μακρά χείρ» της Τουρκίας στην Λιβύη εν δράσει, τορπιλίζει την διαδικασία

Η «μακρά χείρ» της Τουρκίας στην Λιβύη εν δράσει, τορπιλίζει την διαδικασία

Δια «χειρός» Τουρκίας, σε μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής πριν από τη Διάσκεψη των Παρισίων, ο αρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων της Λιβύης Χάλεντ Αλ Μίσρι, που επισκέφθηκε χθες την Άγκυρα, έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών ζητώντας από τους Λίβυους να μην είναι υποψήφιοι, αλλά και να μην προσέλθουν στα κάλπες.

Ο Αλ Μίσρι χθες βρέθηκε στην Άγκυρα που έγινε δεκτός από τον Τ.Ερντογάν, τον ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου και τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντοπ, καθώς αποτελεί τον απροκάλυπτο στυλοβάτη της τουρκικής επιρροής στη Λιβύη μέσω και της θέσης του επικεφαλής του άτυπου Συμβουλίου Επικρατείας της χώρας.

Ο Αλ Μίσρι την Παρασκευή είχε απειλήσει με νέο εμφύλιο πόλεμο, σε περίπτωση που εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές ο στρατηγός Χ.Χαφτάρ και ο στόχος των παρεμβάσεων του πλέον είναι, είτε ο αποκλεισμός υποψηφίων που δεν είναι αρεστοί στους Αδελφούς Μουσουλμάνους (και την Άγκυρα) είτε η υπονόμευσή της πορείας προς τις εκλογές και εκ των προτέρων αμφισβήτησή της αξιοπιστίας και εγκυρότητας των εκλογών.

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αυριανή Διάσκεψη στο Παρίσι τα μηνύματα που στέλνει ο διεθνής παράγοντας είναι σαφή. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι μιλώντας σε Συνέδριο Ασφαλείας στο Κάϊρο επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού της Αρχής της κοινή ευθύνης στην αντιμετώπισή των προκλήσεων της περιοχής, ειδικά του φαινόμενου της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού ενώ ζήτησε συνολική προσέγγισή στην αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων. Ο Αλ Σίσι τόνισε ακόμη την ανάγκη τερματισμού των ξένων παρεμβάσεων στις υποθέσεις του Αραβικού Κόσμου και σεβασμού της βούλησης των λαών.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Αλ Μένφι αλλά και με τον πρόεδρο Μακρόν που θα είναι ο οικοδεσπότης της αυριανής Διάσκεψης στο Παρίσι με τον οποίο υπήρξε κοινή αντίληψη για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το Λιβυκό έδαφος.

Στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ Σ.Σουκρυ και Α. Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν την κοινή προσέγγισή για τη Λιβύη επισημαίνοντας την ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, ενώ και ο κ.Μπλίνκεν ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου

Η βασική στόχευση της διάσκεψης είναι να εκφραστεί με ρητό τρόπο η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, των Διεθνών Οργανισμών, των Μεγάλων Δυνάμεων, των γειτόνων της Λιβύης και άλλων χωρών που έχουν συμφέροντα στη Λιβύη, πλην Τουρκίας, για διασφάλιση της τήρησης του χρονοδιαγράμματος για τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου και για τη συζήτηση της εξόδου των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνήθως καλά ενημερωμένη Λιβυκή ιστοσελίδα κατά τη διάρκειά των διαβουλεύσεων για τη Διάσκεψη, έχει προκύψει διχογνωμίας μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας που αποτυπώνει και μια εσωτερική αντιπαράθεση στη Λιβύη.

Οι Ιταλοί φέρεται να υποστηρίζουν την αναφορά στην τελική δήλωση της Διάσκεψης ειδικού άρθρου που θα προβλέπει τη δυνατότητα κάθε πολίτη να είναι υποψήφιος, ενώ αντίθετα οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει κάθε αναφορά να είναι συνεπής με τη νομοθεσία που έχει εγκριθεί από το Λιβυκό Κοινοβούλιο και απαιτεί κάθε υποψήφιος να μην έχει ασκήσει δημόσιο αξίωμα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Το πρόβλημα έχει προκύψει με τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπειμπά, καθώς εάν δεν υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές, και οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι εάν είχε παραιτηθεί για να τηρήσει την προϋπόθεση του τρίμηνου τότε θα είχε προκληθεί αποσταθεροποίηση στη Λιβύη. Ενώ από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοι του εκτός του ότι του καταλογίζουν και φιλοτουρκική στάση, επιμένουν ότι η παραμονή του στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τις παραμονές των εκλογών του δίνει τη δυνατότητα να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία …