Η Κροατία επέστρεψε στη Σερβία 217 πρόσφυγες που είχε απελάσει η Σλοβενία

Η Κροατία επέστρεψε στη Σερβία 217 πρόσφυγες που είχε απελάσει η Σλοβενία

Η Κροατία «επέστρεψε» στη Σερβία 217 πρόσφυγες τους οποίους είχε απελάσει η Σλοβενία την περασμένη Κυριακή. Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) οι πρόσφυγες έφτασαν με τρένο, συνοδεία Κροατών αστυνομικών, παραδόθηκαν στις σερβικές αρχές και μεταφέρθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Σιντ.

Η εκπρόσωπος της UNHCR Μίριανα Μιλενκόβσκι δήλωσε ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις από τη Σλοβενία για το λόγο που απελάθησαν με δεδομένο ότι πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά που κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σύρια. Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το προσφυγικό, δήλωσε ότι δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία. «Από την στιγμή που η Κροατία επιτρέπει την είσοδο σε κάποιους πρόσφυγες τους οποίους στη συνέχεια δεν δέχεται τρίτη χώρα τότε αυτοί θα πρέπει να μείνουν στην Κροατία και να αντιμετωπιστούν με βάση τη διεθνή νομοθεσία αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν να επιστρέφονται στη Σερβία», δήλωσε κατηγορηματικά ο Βούλιν.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στους πρόσφυγες που έφτασαν από την Κροατία, θα παρασχεθεί η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου και όσοι το αρνηθούν θα επιστραφούν στη χώρα απ' όπου εισήλθαν στη Σερβία. Ο κ. Βούλιν επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος μόνο σε εκείνους τους πρόσφυγες για τους οποίους υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να περάσουν σε άλλη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ