Η «κομπίνα» των 72 δισ. δολαρίων: Σατόσι Νακαμότο ή… Αυστραλός Σώρρας;

Η «κομπίνα» των 72 δισ. δολαρίων: Σατόσι Νακαμότο ή… Αυστραλός Σώρρας;

Έντονη οσμή απάτης, με ύβρεις, πλαστογραφήσεις και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, αναδύεται από την υπόθεση του Κρεγκ Ράιτ, του Αυστραλού προγραμματιστή που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να πείσει τον πλανήτη ότι είναι ο περιβόητος Σατόσι Νακαμότο, ο δημιουργός του bitcoin.

Στα τέλη Οκτωβρίου, συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από την κυκλοφορία της λευκής βίβλου με τίτλο “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, που έμελλε να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου ψηφιακού κόσμου, του κόσμου των κρυπτονομισμάτων. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει αποκαλυφθεί ο συγγραφέας της και δημιουργός του bitcoin, ο προγραμματιστής που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο.

Μία ημέρα μετά την επέτειο, τη Δευτέρα 1/11 ξεκίνησε στο Μαϊάμι η δίκη «Κλίμαν εναντίον Ράιτ» που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως δίκη του αιώνα για τα κρυπτονομίσματα, αφού ο ενάγων Άιρα Κλίμαν, υποστηρίζει ότι ο μακαρίτης αδερφός του Ντέιβιντ Κλίμαν είναι ο συνδημιουργός του bitcoin, ο οποίος εξαπατήθηκε από τον κατηγορούμενο Αυστραλό προγραμματιστή Κρεγκ Ράιτ. Άρα, με βάση τους ισχυρισμούς του Άιρα Κλίμαν, ο Ράιτ είναι όντως ο Σατόσι Νακαμότο, μόνο που δεν ήταν μόνος του αλλά είχε συνεργάτη τον αδερφό του Ντέιβιντ Κλίμαν.

Θα μάθουμε, λοιπόν, ποιος είναι ο Σατόσι ή απλώς βλέπουμε δύο περιθωριακούς τύπους να τσακώνονται για κάτι που δεν υπάρχει;

Ο Άιρα Κλίμαν προσπαθεί να αποδείξει ότι στον αδερφό του και πλέον στους κληρονόμους του άρα και στον ίδιο, ανήκει μέρος από τα 1,1 εκατ. bitcoin που λέγεται ότι υπάρχουν σε διάφορες ψηφιακές διευθύνσεις τις οποίες μπορεί να ξεκλειδώσει μόνο ο Σατόσι Νακαμότο. Με βάση τις χθεσινές τιμές του bitcoin, τα 1,1 εκατομμύρια BTC αξίζουν πάνω από 72 δισ. δολάρια.

Η δίκη τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας γιατί ο Ράιτ προσπαθεί από το 2016 να πλασαριστεί ως ο δημιουργός του bitcoin και ο συγγραφέας της λευκής βίβλου, Σατόσι. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα ο Ράιτ συμμετέχει σε εκδηλώσεις και συνέδρια για τα κρυπτονομίσματα και δίνει συνεντεύξεις εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους… δημιούργησε το bitcoin. Όμως ο Ράιτ θεωρείται παρίας της αγοράς διότι δεν προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει πρόσβαση στις διευθύνσεις τις οποίες επικαλείται για τα 72 δισ. δολάρια.

Το 2018, ο αναλυτής blockchain, Κιμ Νίλσον, εξέτασε τις διευθύνσεις αυτές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ράιτ είχε επιλέξει στην τύχη μία λίστα «πλούσιων» ψηφιακών διευθύνσεων και απλώς υποστηρίζει ότι είναι δικές του, χωρίς να έχει αποδεικτικά στοιχεία.

Πού οδηγούν όλα αυτά; Στο ότι ο ενάγων προσπαθεί να αποδείξει ότι του ανήκει μέρος από μία περιουσία που δεν ξέρει κανείς ούτε αν υπάρχει, ούτε ποιος την ελέγχει, αφού ο Ράιτ δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσει ότι έχει τα «κλειδιά» για τα Bitcoin του περιβόητου Σατόσι. Όμως αν ο Ράιτ χάσει, τότε θα κληθεί να καταβάλει κάποια δισεκατομμύρια σε bitcoin, άσχετα αν τα έχει ή όχι.

Τώρα, πως γίνεται ο δημιουργός του bitcoin να μην έχει στα χέρια του την περιουσία των 72 δισ. δολαρίων αλλά να γυρίζει τον κόσμο ως περιπλανώμενος ομιλητής και κατά τρόπον περιγέλαστη φιγούρα, είναι μία άλλη ιστορία.

Πάντως, στην ιστοσελίδα “craigwright.net” ο Ράιτ παρουσιάζεται ως «Satoshi Nakamoto», δημιουργός του bitcoin, αιώνιος σπουδαστής και ερευνητής, επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας nChain, δικηγόρος, τραπεζίτης, οικονομολόγος, προγραμματιστής, πάστορας, επενδυτής, μαθηματικός, στατιστικολόγος και «περίεργος του κόσμου». Στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί να βρει κανείς τη Λευκή Βίβλο του bitcoin υπογεγραμμένη βέβαια από τον Craig Steven Wright ή Satoshi Nakamoto.

To lifestyle του Ράιτ παραπέμπει σε άνθρωπο με οικονομική επιφάνεια, ο οποίος όμως πριν αποβιώσει ο Ντέιβιντ Κλίμαν έδειχνε να μην έχει… ούτε σεντ. Οι καταθέσεις των μαρτύρων που κλήθηκαν στη δίκη και τις οποίες αποκαλύπτουν αμερικανικά μέσα, δείχνουν ότι ο κ. Ράιτ είναι πιθανότερο να είναι ο Αυστραλός Σώρρας, παρά ο Σατόσι.

Ο Κλίμαν κατηγορεί τον Ράιτ ότι έγινε πλούσιος από τη στιγμή που απέκτησε τον έλεγχο του μεριδίου του αδερφού του, αφού πρώτα πλαστογράφησε έγγραφα βάσει των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία του Ντέιβιντ Κλίμαν μεταφέρθηκαν, λίγο πριν τον θάνατό του, στον Ράιτ ή σε επιχειρήσεις που έλεγχε ο ίδιος. Σε αντάλλαγμα ο Ντ. Κλίμαν πήρε κάτι μετοχές σε μία εταιρεία της Αυστραλίας η οποία μετά από λίγο χρεοκόπησε.

Πάντως, αξίζει να πούμε ότι σε πρόσφατη δικαστική απόφαση, ο ομοσπονδιακός δικαστής Μπρους Ράινχαρτ επέκρινε τον Ράιτ για επανειλημμένη παραπλάνηση του δικαστηρίου. «Η ιστορία του Δρ. Ράιτ όχι μόνο δεν υποστηρίζεται από αποδείξεις αλλά παράλληλα αψηφά και την κοινή λογική», αποφάνθηκε ο δικαστής.

Εν κατακλείδει, το δικαστήριο τις επόμενες εβδομάδες δεν θα αποφανθεί για το ποιος είναι ο Σατόσι Νακαμότο αλλά για το αν ο Κλίμαν δικαιούται μερίδιο από την υποτιθέμενη περιουσία των 72 δισ. δολαρίων. Ακόμα και αν χάσει ο Ράιτ θα συνεχίσει με εφέσεις και αγωγές μέχρι εκεί που μπορεί για να συντηρεί το μύθο που έχει πλάσει. Αν, βέβαια, αποκαλυφθεί ότι όντως Ράιτ και Κλίμαν δημιούργησαν το bitcoin, μάλλον η αξιοπιστία της αγοράς θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα…