Η Κομισιόν ανάβει πράσινο φως για την ελληνική Bad Bank

Η Κομισιόν ανάβει πράσινο φως για την ελληνική Bad Bank

Και εγένετο… bad bank. Η ίδρυση εθνικών σχημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων περιλαμβάνεται από χθες στην επίσημη στρατηγική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και τη νέα γενιά κόκκινων δανείων που αναμένεται να αφήσει πίσω της η κρίση. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση καθώς το θέμα της πανευρωπαϊκής bad bank βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολλά χρόνια όμως οι Ευρωπαίοι δεν… τολμούσαν να το αγγίξουν. 

Η σοβαρή οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία δεν έπεισε την Ευρώπη να προχωρήσει στην αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων, κάτι που αναμενόταν από τη στιγμή που η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι προέχει η υλοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης. Όμως προϋπόθεση για την τραπεζική ένωση είναι η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. 

Για να βρεθεί λύση σε αυτόν το φαύλο κύκλο, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός «ιστού» από εθνικές bad banks, οι οποίες θα συνεργάζονται, θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα, μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας. Στόχος είναι να αποτραπεί η αύξηση των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Για την Ελλάδα, βέβαια, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και NPLs από το υφιστάμενο απόθεμα, τα οποία δεν θα τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή».

Με τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία εθνικής bad bank (ή εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού όπως λέγεται επισήμως). Ενός κεντρικού σχήματος που θα πάρει πάνω του και θα τιτλοποιήσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. 

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει στη διάθεσή της ένα ακόμη εργαλείο που θα πλαισιώσει τον «Ηρακλή» και θα δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, διευθετώντας παράλληλα και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένα αναφερθεί στα πλεονεκτήματα μιας κεντρικής λύσης, λέγοντας ότι είναι τεράστιο λάθος το γεγονός ότι δεν επετράπη στο παρελθόν στην Ελλάδα να δημιουργήσει μία bad bank. Ο ίδιος υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα μας σήμερα έχει την ευκαιρία να δώσει λύση στο πρόβλημα, επιτρέποντας μεγαλύτερες και εμπροσθοβαρείς μειώσεις των NPLs, μέσω της πρότασης για την «Αργώ», όπως ονομάζεται το σχέδιο της bad bank, την οποία έχει παρουσιάσει η ΤτΕ από τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Τα τεχνικά σημεία της πρότασης παρουσίασε χθες στο 22ο επενδυτικό συνέδριο Capital Link, ο επικεφαλής της διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ, Σπύρος Παντελιάς. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα στην Κομισιόν και δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, η ελληνική bad bank μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της σχεδόν άμεσα, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.  Μένει η υποβολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν, κάτι που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα γίνει. 

Η Κομισιόν ποντάρει πολλά στην κεντρική πλατφόρμα που θα λειτουργεί ως ηλεκτρονικός κόμβος διαμοιρασμού πληροφόρησης (data hub) για τα κόκκινα δάνεια και προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια της δευτερογενούς αγοράς NPLs και την αποτελεσματικότητα των τιτλοποιήσεων. 

Είναι ένα πολύ φιλόδοξο project που δεν είναι εύκολο να «τρέξει» από τη μία μέρα στην άλλη. Μέσω της πλατφόρμας και της βάσης δεδομένων πάνω στην οποία αυτή θα λειτουργεί, οι τράπεζες που θα πωλούν τα δάνεια, οι εταιρείες και τα funds που θα τα αγοράζουν καθώς και οι εταιρείες διαχείρισης – όπως αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με στόχο την πιο αποτελεσματική διαχείριση. 

Διαβάστε ακόμα:

 - Ηρακλής και Bad Bank φέρνουν την κανονικότητα στις ελληνικές τράπεζες