Η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα στον κατάλογο του υπερταμείου

Η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα στον κατάλογο του υπερταμείου

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα, τα βυζαντινά τείχη της πόλης, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού,  τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα βυζαντινά αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης και του Αργοστολίου, περιλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, κοινώς υπερταμείο).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που κάνει την ανωτέρω αποκάλυψη, σημειώνει με σημερινή του ανακοίνωση πως στον μακρύ κατάλογο «συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς και άλλα ακίνητα του δημοσίου που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». 

Προσθέτει επίσης: «Ακόμη και αν εξαιρεθεί η μεταβίβαση κυριότητας, η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. διατηρεί την διαχείρισή τους και επομένως την νομή τους (ενδεικτικά αναφέρονται το Μέγαρο Τσίλλερ-Νομισματικό Μουσείο, ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα, αποθηκευτικοί χώροι φύλαξης αρχαιοτήτων σε πολλούς νομούς και πόλεις κλπ.).  Πρόκειται για 71.00 ακίνητα, τα οποία κατά τον χρόνο δημοσίευσης του Ν. 4389/16 είχαν ήδη  μεταβιβασθεί, ενώ λόγω της αυτοδίκαιης προστασίας τους από το Σύνταγμα, θα πρέπει η διαχείρισή τους από την ΕΤ.Α.Δ. να εξαιρείται.» Δηλαδή, ενυπάρχει ο κίνδυνος σε νέα περίπτωση μαζικής μεταβίβασης, να προστεθούν και άλλα.

«Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Σ.Ε.Α. ως 'κινδυνολογών' και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων» λέει ο ΣΕΑ και συνεχίζει:  «μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων και δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ., που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., με νέα Υπουργική Απόφαση ή με Υπουργικές Αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις.