Η Ιταλία απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες και η Δανία 15 για λόγους ασφαλείας

Η Ιταλία απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες και η Δανία 15 για λόγους ασφαλείας

Η Ιταλία απέλασε 30 Ρώσους διπλωμάτες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ενώ η Δανία προχώρησε στην απέλαση 15 Ρώσων, όπως μετέδωσε το Reuters, μετά και τις αναφορές για ομαδικούς τάφους και δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι δεν θα απελαθεί ο Ρώσος πρέσβης στην Ρώμη, ο Σεργκέι Ραζόφ, στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Από την Μόσχα, τέλος, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η χώρα της «δεν θα αφήσει αναπάντητη την απόφαση της Ρώμης» και ότι «η απάντηση που θα δοθεί θα είναι η πρέπουσα».

Απελαύνει 15 διπλωμάτες η Δανία

«Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα βαρβαρότητας, σκληρότητας και εγκλημάτων πολέμου, που προφανώς έχουν λάβει χώρα στην Μπούκα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Τζέπε Κόφοντ σε συνέντευξη Τύπου.

Η κίνηση έρχεται αφότου πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με την πρώτη χώρα να έχει ήδη ανακοινώσει την απομάκρυνση 35 Ρώσων διπλωματών.

Η Μόσχα, η οποία ισχυρίζεται ότι οι εικόνες των εκτελεσθέντων αμάχων στην Μπούκα ήταν «προπαγάνδα της Ουκρανίας και της Δύσης με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας», δήλωσε ότι θα απαντήσει στις απελάσεις ανέφερε το RIA Novosti.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα και ότι ο Ρώσος πρέσβης και η υπόλοιπη πρεσβεία δεν συμπεριλαμβάνονται στις απελάσεις 

Η Δανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών ανέφερε σε έκθεση νωρίτερα ότι η ρωσική πρεσβεία απασχολούσε αρκετούς αξιωματικούς πληροφοριών που εμπλέκονται σε κατασκοπεία. «Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η κατασκοπεία σε δανικό έδαφος είναι απαράδεκτη», είπε ο Κόφοντ.