Η Ιντερ αποφάσισε να το διαλύσει

Η Ιντερ αποφάσισε να το διαλύσει

Μόλις στις 2 Μαΐου, με το πρωτάθλημα Ιταλίας εξασφαλισμένο, ο προπονητής Αντόνιο Κόντε, ξεκαθάρισε τη θέση του στη διοίκηση της Ιντερ: «δεν πρέπει να αναλωθούμε σε πολλές συναντήσεις και πολλές εξηγήσεις». Στις μέρες που πέρασαν, οι παράγοντες πήγαν από το «αυτό είναι το άνοιγμα ενός νέου "κύκλου" επιτυχιών», στη... διάλυση της ομάδας που την οδήγησε στο πρώτο σκουντέτο από το 2010. Διότι αυτό θα προκαλέσει η λύση της συνεργασίας της με τον Ιταλό κόουτς. Ηδη οι ποδοσφαιριστές – φίρμες «ψάχνονται» να φύγουν. Το περασμένο Σάββατο πριν τη νίκη με 5-1 επί της Ουντινέζε για την τελευταία αγωνιστική της Serie A οι υπεύθυνοι των «νερατζούρι» είπαν στον Κόντε πως πρέπει να προσαρμόσουν το πρότζεκτ στα οικονομικά δεδομένα κι άρχισαν να τρέχουν τις εξελίξεις.

Ο σύλλογος περιμένει να βρει στο μεταγραφικό «παζάρι» 90 με 100 εκατομμύρια ευρώ «καθαρά». Πρακτικά, πρέπει να πουληθούν τουλάχιστον τρεις βασικοί παίκτες. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν προσελκύσει ενδιαφέρον: τον δεξιό μπακ, Ασράφ Χακίμι, θέλει η Παρί Σεν Ζερμέν, τον κεντρικό αμυντικό, Αλεσάντρο Μπαστόνι, έχουν στο στόχαστρο ομάδες της Premier League, ο χαφ Νικολό Μπαρέλα αρέσει στη Μπάγερν Μονάχου κι ο σέντερ φορ Λαουτάρο Μαρτίνες έχει «οπαδούς» στην Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης) και στην Αγγλία (Μάντσεστερ Σίτι). Η διοίκηση της Ιντερ θα ήθελε να μην πουλήσει κανέναν από αυτούς, αλλά να δώσει άλλους παίκτες όπως τον Κρίστιαν Ερικσεν, τον Αλέξις Σάντσες και τον Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς. Μα γι' αυτούς δεν θα γίνουν υψηλές προτάσεις – αν γίνουν κιόλας.

Χωρίς τον Κόντε και ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, τότε ποιο το νόημα και για τον σταρ της ομάδας, Ρομέλου Λουκάκου, να παραμείνει... Η Τσέλσι έχει δείξει ενδιαφέρον, υποτίθεται και η Μάντσεστερ Σίτι θα έκανε κίνηση για την απόκτησή του αν γινόταν διαθέσιμος σε... λογική τιμή περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιντερ έλεγε πριν μερικές ημέρες, όταν εξασφάλισε χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων από το επενδυτικό fund Oaktree Capital, πως δεν θα τον έδινε ούτε για 120 εκατομμύρια.

Οι οπαδοί μαθαίνοντας για το «διαζύγιο» του Κόντε με την Ιντερ και το «ντόμινο» που μπορεί να προκαλέσει ο... επαναπροσδιορισμός της διοίκησης, επισκέφθηκαν τα γραφεία του κλαμπ στο Μιλάνο. «Επαναπροσδιορισμοί και αηδίες... Μην πειράξετε τον προπονητή και τους παίκτες» ήταν το ένα πανό που σήκωσαν, ενώ το δεύτερο ήταν ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο Στίβεν Ζανγκ: «ανέλαβε τις ευθύνες σου ή φύγε από την πόλη μας».

Οι παράγοντες των «νερατζούρι» ελπίζουν πως όταν το... γκρέμισμα της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα τελειώσει εκτός από το προαναφερθέν «καθαρό» ποσό που θα κλείσει τις οικονομικές «τρύπες» θα έχουν κι ένα ρόστερ το οποίο θα αμείβεται τουλάχιστον 15 με 20% λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με το τωρινό, που παίρνει 144,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους. Το ίδιο ποσοστό μείωσης ζήτησαν από τον Κόντε και το υπόλοιπο προπονητικό τιμ. Μάλιστα, πρόσφατα, το κλαμπ πρότεινε στους παίκτες να μην πάρουν τους δύο μήνες που τους χρωστά. Συνολικά 25 εκατομμύρια. Οι παίκτες αρνήθηκαν.

Το ιδανικό θα ήταν να μείνει ο Κόντε και οι βασικοί παίκτες, να δώσει εκείνους που δεν χρειάζεται, να αντικαταστήσει και εκείνους που φεύγουν ελεύθεροι με άλλους που τώρα είναι δανεικοί και παίρνουν λιγότερα. Ο Ιταλός κόουτς, όμως, θέλει μια ομάδα top που να παλεύει για τίτλους και μπορεί να κάνει πορείες στην Ευρώπη. Δεν ήταν εφικτό. Τουλάχιστον, στο εσωτερικό του κλαμπ χάρηκαν που τους έκανε και... σκόντο στην αποζημίωση. Πήρε επτά εκατομμύρια ευρώ από τα 13 εκατομμύρια που του χρωστούσαν. Με χρέη που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια και τα 250 εκατομμύρια που εξασφάλισε να πηγαίνουν κάλυψη άμεσων οικονομικών υποχρεώσεων, ο Ζανγκ δεν είδε άλλο δρόμο από το να κόψει τα φτερά στην πρωταθλήτρια.