Η Φον ντερ Λάιεν δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί
Telegraph

Η Φον ντερ Λάιεν δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί

Η αντιπαράθεση της Κομισιόν με την AstraZeneca στο θέμα των καθυστερήσεων των παραδόσεων εμβολίων εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στην πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph. 

Ειδικότερα, ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρονται να πιέζουν την Φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί μετά την απόφασή της για περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων για την Covid-19 στη Β. Ιρλανδία, παρακάμπτοντας μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο δεν προχώρησε, η αρχική απόφαση της Φον Ντερ Λάιεν να ξεκινήσει χωρίς τη στήριξη κορυφαίων συμβούλων της και χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως σχετικά το Λονδίνο και το Δουβλίνο, πυροδότησε την αντίδραση των συνεργατών της που την κατηγορούν ότι διακατέχεται από εκδικητική διάθεση έναντι της βρετανικής κυβέρνησης μετά το Brexit.

«Γνωρίζετε ποιος είναι επικεφαλής της πολιτικής για την πανδημία της Covid-19 αυτή τη στιγμή. Γίνεται ολοένα και πιο εκδικητική λόγω του Brexit», φέρεται να είπε μια πηγή στην Telegraph. Άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή της επικεφαλής της Κομισιόν στο πόστο της.