Η εξέλιξη ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και η απομόνωση της Ρωσίας σε δύο χάρτες

Η εξέλιξη ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και η απομόνωση της Ρωσίας σε δύο χάρτες

Η Ρωσία έχει απομονωθεί όλο και περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια και οι χάρτες της ευρωπαϊκής ηπείρου δείχνουν πόσο δραστική ήταν η αλλαγή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως αναφέρει, η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα την πρόθεσή τους να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δίνοντας τέλος σε μια ιστορία δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας και για τις δύο χώρες. Τα σχέδιά τους προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζει πως η Ρωσία επιτέθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2014, μετά από εξέγερση πολιτών που εκδίωξε έναν φιλορώσο ηγέτη από τη χώρα. Η Ουκρανία αναζήτησε στρατιωτική εκπαίδευση και βοήθεια από δυτικές χώρες στη συνέχεια, αλλά δεν έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύονται με συνθήκη να υπερασπίζονται η μία την άλλη. Όπως η Ουκρανία, η Φινλανδία έχει σύνορα με τη Ρωσία.

Η Ευρώπη το 1990

Το 1990, το έτος μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η κυριαρχούμενη από τη Ρωσία Σοβιετική Ένωση περιελάμβανε την Ουκρανία, τα κράτη της Βαλτικής και πολλές άλλες πλέον ανεξάρτητες χώρες. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, μια συμμαχία στην οποία κυριαρχεί επίσης η Ρωσία, είχε έξι δορυφορικές χώρες που είναι όλες πλέον ανεξάρτητες.

Bryn Bache from CNBC

Η Ευρώπη το 2022

Τα τελευταία 32 χρόνια, η Γερμανία έχει επανενωθεί και όλες οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τρεις χώρες που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης - η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία - έχουν επίσης ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Bryn Bache from CNBC