Η επισιτιστική κρίση και τα ρωσικά λάφυρα του πολέμου

Η επισιτιστική κρίση και τα ρωσικά λάφυρα του πολέμου

Καθώς η Ουκρανία κατηγορεί ανοικτά το Κρεμλίνο πως κλέβει τα σιτηρά της από εδάφη που έχει καταλάβει, οι πράξεις των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. Στην περιφέρεια της Χερσώνας ξεκίνησε η εξαγωγή των σιτηρών που είχαν συλλεχθεί πέρσι προς τη Ρωσία. Το καθεστώς του Πούτιν έχει αποφασίσει να μετουσιώσει την εισβολή σε απτά οφέλη, που θα τονώσουν τη ρωσική οικονομία.

Βέβαια, την ίδια στιγμή ο Πούτιν διαπραγματεύεται με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, ώστε να επιτρέψει στο Κίεβο να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που κατέχουν ρωσικές δυνάμεις. Ο σκοπός της Μόσχας είναι η μερική άρση των κυρώσεων της Δύσης, που αρχίζουν να πλήττουν τη Ρωσία. Μπροστά σε αυτό τον μείζονα στόχο, δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούνται αρκετά στο Κρεμλίνο από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που εκτυλίσσεται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ξεκάθαρα ότι σχεδόν το ήμισυ της ουκρανικής παραγωγής σιτηρών παραμένει στις αποθήκες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις απαγορεύουν την εξαγωγή τους μέσω της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας. Πλέον αναβιώνουν διαδρομές που είχαν ξεχαστεί εδώ και καιρό, όπως ο σιδηρόδρομος από την Πολωνία, για να καταλήξουν δημητριακά στην Αίγυπτο, δίχως ωστόσο να μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα σίτισης που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να αποφάσισε να δώσει αυτό τον ρόλο που επιζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ουκρανική κρίση, βλέποντας τους συμμάχους του να στερεύουν. Ήδη το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία διαπραγματευόταν με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από το Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους με τον Ερντογάν.

Η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον στυγνό εκβιασμό που επιχειρεί το ρωσικό καθεστώς στο Κίεβο, αποσπώντας ουκρανικά σιτηρά και μπλοκάροντας τις εξαγωγές. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει βρει τον ρόλο που αποζητούσε, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον οποίο θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί προς όφελος του, ενόψει των ρευστών σχέσεων της με τη Δύση.