Η επάνοδος της γεωπολιτικής ανησυχίας, έφερε ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Η επάνοδος της γεωπολιτικής ανησυχίας, έφερε ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Η επάνοδος της γεωπολιτικής ανησυχίας μετά την παρέμβαση Ερντογάν που χαρακτήρισε ανύπαρκτη τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνές στην Ανατολική Μεσόγειο, έφερε ρευστοποιήσεις σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έκλεισε στις 632,63 μονάδες με πτώση 1,24%, όμως η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν ανοδική.

Δεν υπήρξαν ρευστοποιήσεις πανικού ή αυξημένων συναλλαγών που θα άλλαζαν τα δεδομένα, όμως ήταν μια αφορμή για καλή διόρθωση στην αγορά, ύστερα από τριήμερο ανόδου. Βεβαίως, σε μια ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως είναι η ελληνική, η πιθανή νέα κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου ασφαλώς θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα, δημιουργώντας ακόμη πιο σοβαρούς τριγμούς.

Θυμίζουμε πως η αγορά πριν τη σημερινή διόρθωση είχε συμπληρώσει τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 4,15%, τον FTSE 25 στο +3,91%, τον τραπεζικό δείκτη +7,07%, ενώ ο Mid Cap είχε κερδίζει 4,69%. Άρα, περιθώρια κατοχύρωσης των βραχυχρόνιων κερδών υπήρχαν και οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας έδωσαν την αφορμή.

Σήμερα λοιπόν έως τις 14:45 μ.μ. η αγορά κινούνταν σε πολύ ήπιο τέμπο και ελαφρά πτωτικά, όμως μετά τη δήλωση Ερντογάν, κλιμακώθηκαν οι πιέσεις πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης πάντως κράτησε την κομβική ζώνη των 630 μονάδων έχοντας χαμηλό ημέρας στις 631,14 μονάδες (-1,48%).

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.519,65 μονάδες με πτώση 1,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 311,71 μονάδες με πτώση 2,58%, φτάνοντας στο χαμηλό ημέρας έως το -3,17%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 25,8 εκατ. ευρώ και ήταν μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις του 2020, με τις τράπεζες να διακινούν μόλις 6,75 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 27,9% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου. Πάντως, το πρώτο χρηματιστηριακό πενθήμερο του Αυγούστου ήταν ανοδικό. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,43%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών (-3,33%) του Ιουλίου, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,29%, ο Mid Cap έκλεισε με άνοδο +3,97%, ενώ ο τραπεζικός κέρδισε 2,92%.

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά βρήκε κάποιες στηρίξεις αυτή την εβδομάδα από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων κορυφαίων ομίλων όπως Πειραιώς, Εθνική, Coca Cola HBC, Τιτάν και ΟΤΕ που άφησαν καλές εντυπώσεις δίνοντας ενθαρρυντικά στοιχεία για την συνέχεια. Η προσοχή ξέφυγε από τα επιδημιολογικά δεδομένα αποκτώντας πιο εποικοδομητικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις και με την βοήθεια των διεθνών αγορών, η αγορά αντέδρασε θετικά το 5ήμερο.

Σε επίπεδο έτους, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 31%, ο FTSE 25 χάνει 33,87%, ο Mid Cap είναι στο -28,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει ουραγός με απώλειες 64,78%.

Σ’ ό,τι αφορά τα επιμέρους στατιστικά της συνεδρίασης, η Πειραιώς έκλεισε στην κορυφή της πτώσης στον Large Cap χάνοντας άνω του 5%, στο -4,36% έκλεισε η Εθνική, άνω του 3% υποχώρησαν οι Σαράντης, Viohalco και Alpha Bank, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Coca Cola HBC, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Τιτάν, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, θετικά έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή (νέα ιστορικά υψηλά τα 11,74 ευρώ). Στον Mid Cap η Intracom Holdings μετά το +47% από τα μέσα Ιουλίου διόρθωσε σε ποσοστό 5,71%, το Πλαίσιο υποχώρησε κατά 4,91%, η AVAX έχασε 3,27%, άνω του 2% υποχώρησαν οι Attica Bank, Ευρωπαϊκή Πίστη, Cenergy Holdings και Πλαστικά Θράκης, ενώ πλέον του 1% έχασαν οι Intrakat, Profile, MIG και Ολυμπιακή Τεχνική. Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Κέκροπας, Space Hellas, Κλωστ. Ναυπάκτου, Κυριακούλης, Intralot, Frigoglass και Ίλυδα. Στο σύνολο της αγοράς, οι πωλητές επικράτησαν κατά κράτος, καθώς 69 μετοχές υποχώρησαν έναντι 21 που ενισχύθηκαν.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «το εύρος διακύμανσης της εβδομάδας που πέρασε είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας με μοναδική διαφορά την κατεύθυνση της τάσης. Το φαινόμενο της εμφάνισης δύο ισομηκών κεριών (candlesticks) διαφορετικής κατεύθυνσης ερμηνεύεται ως ένδειξη τοπικού πυθμένα (tweezer pattern) και δίνει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες η αγορά να ακολουθήσει την φορά της αντιστροφής», τονίζει ο αναλυτής.

Πλέον, όπως ο ίδιος σημειώνει «με τη δυναμική από τα χαμηλά των 613 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με την διάσπαση των κινητών μέσων όρων των 30 και 50 ημερών, ωστόσο η άνοδος του άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες με την μορφή ανοδικού χάσματος στην περιοχή των 628 – 633 μονάδων. Συμπερασματικά αν και οι επόμενες ημέρες δεν διακρίνονται για την δυναμική τους οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία με μικρό σχετικά κόστος να επιχειρήσουν μια κίνηση προς τις 650 μονάδες».