Η επανέναρξη των συνομιλιών, σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας–Τουρκίας
Ι. Καλίν

Η επανέναρξη των συνομιλιών, σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας–Τουρκίας

«Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ισορροπία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, σε διάλεξη μέσω βιντεοκλήσης με θέμα «Αρχές και προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» στη Σχολή Διπλωματίας του Καχραμάνμαρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Καλίν είπε πως η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας τάξης στην οποία θα επικρατεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Κόλπου και την Αφρική.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ενεργή διπλωματία για την επίλυση κρίσεων από τη συσσώρευση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων.

«Με την γεμάτη όραμα ηγεσία του Προέδρου μας, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την εμπειρία αποτελεσματικά από τώρα και στο εξής. Από το Ιράκ έως τη Συρία, τον Καύκασο, τη Λιβύη και όλες τις άλλες περιοχές, η Τουρκία, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εξωτερική της πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη γεωγραφία της καθώς και τα στοιχεία που απαιτούν τα εθνικά της συμφέροντα, με ένα όραμα εξωτερικής πολιτικής που θα εστιάζει στον άνθρωπο, την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό», επισήμανε ο Καλίν.

Αναφερόμενος δε στη νέα αμερικανική ηγεσία ανέφερε ότι ελπίζει για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι με την έναρξη της διοίκησης του Μπάιντεν θα προκύψουν νέες ευκαιρίες στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής. Έχουμε αρχίσει να κάνουμε επαφές με τους ομολόγους μας», πρόσθεσε.