Η Ελλάδα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε data
Digital Realty – Lamda Hellix στο Liberal

Η Ελλάδα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε data

Το επενδυτικό πρόγραμμα της DigitalRealty στη χώρα μας αναμένεται να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια. Ο αμερικανικός εισηγμένος κολοσσός εξαγόρασε την Lamda Hellix και ήδη έχει αρχίσει την κατασκευή του data center «Athens -3». «Η Ελλάδα παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην κίνηση δεδομένων και αναπτύσσεται σε ένα σημαντικό hub», δηλώνουν σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Liberal Markets ο Αλέξανδρος Μπεχράκης (AM), Chief Commercial & Technology Officer της Lamda Hellix και ο Mike Hollands (ΜΗ), Senior Director, Market Development της Digital Realty.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως το κλίμα στη χώρα έχει αλλάξει, ενώ ο Mike Hollands τονίζει πως «η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ως σημαντικό hub ελκύοντας έναν ικανοποιητικό αριθμό παρόχων διασύνδεσης στη χώρα. Είναι η αρχή των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς να επεκταθεί και να αναδειχθεί ως ψηφιακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής».

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Ποιες είναι οι επικείμενες επενδύσεις που δρομολογείτε και πως αυτές συνδέονται με τις επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους;

Αλέξανδρος Μπεχράκης

(Aλέναδρος Μπεχράκης): Οι νέες επενδύσεις μας τόσο του Athens-3 όσο και αυτές που ακολουθούν, στοχεύουν στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για την προσέλκυση πολλαπλών επενδύσεων τόσο σε νέες τεχνολογίες όσο και σε υποθαλάσσια καλώδια που μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο διασύνδεσης, όπως ακριβώς έγινε και στη Μασσαλία μέσα σε μόλις έξι χρόνια μέσω των επενδύσεων της Digital Realty. Στο επενδυτικό μας πλάνο, ωστόσο, δεν είναι μόνο η Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η ραγδαία αύξηση των δεδομένων (Big Data), δημιουργεί data gravity και οδηγεί σε αντίστοιχες αυξημένες ανάγκες διασύνδεσης. Τα δεδομένα έχουν βαρύτητα και προσελκύουν περισσότερα δεδομένα που απαιτούν low latency και μεγάλο capacity. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι οι μεγάλοι content providers όπως οι Microsoft, Amazon, Google, Facebook κ.λπ., επενδύουν, διεθνώς, όχι μόνο σε υποδομές κοντύτερα στους χρήστες αλλά και στην επέκταση και δημιουργία νέων συστημάτων οπτικών ινών για να συμβάλλουν και στη διασύνδεση των σημείων παρουσίας τους με σκοπό την καλύτερη εμπειρία των χρηστών.

Η αλλαγή στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας και τα έργα υποδομής όπως το Athens-3, έχουν οδηγήσει σε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών από πολλούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και παρόχους περιεχομένου. Ταυτόχρονα μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται κατανομή πόρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών υποδομών, από την τοποθέτηση οπτικών ινών σε κτιριακές εγκαταστάσεις έως την ανάπτυξη του δικτύου 5G και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

(Mike Hollands): Στη Digital Realty λειτουργούμε ουδέτερα, multi-tenant data centers όπως της Lamda Hellix. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αυτή η φιλοσοφία των ουδέτερων (carrier neutral) υποδομών που υιοθετούμε έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους πελάτες μας όσο και για τις ευκαιρίες ανάπτυξης της χώρας. Επενδύσεις όπως το Athens-3 που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται, έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς δημιουργούν την υποδομή του ψηφιακού μετασχηματισμού και αποτελούν πόλο έλξης επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ως σημαντικό hub ελκύοντας έναν ικανοποιητικό αριθμό παρόχων διασύνδεσης στη χώρα. Είναι η αρχή των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς να επεκταθεί και να αναδειχθεί ως ψηφιακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί σε νέο Interconnection Hub στην Ευρώπη; Δηλαδή να αποτελεί την πύλη διασύνδεσης 3 ηπείρων;

(Aλέξανδρος Μπεχράκης): Είναι γεγονός ότι η στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπορεί να την καταστήσει σημαντικό κόμβο διασύνδεσης. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την άνθηση των τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και με τις επικείμενες επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών από πολλούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που προαναφέραμε, δίνουν στην χώρα μας τη δυνατότητα να καταστεί το νέο interconnection hub της Ευρώπης. Έργα όπως το Ionian που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θεωρούμε πως είναι μόνο η αρχή. Η Ελλάδα αποκτά πλέον «ψηφιακή βαρύτητα» (data gravity) η οποία ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την στρατηγική τοποθέτηση της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη με ευνοϊκούς όρους.

(Μike Hollands): Μπορεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στον χάρτη για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, οπότε σαφώς η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας είναι ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να επενδύσουμε εδώ. Αλλά γιατί τώρα; Για πολλά χρόνια υπάρχει μια τεράστια ροή κίνησης ίντερνετ, σαν ένας αυτοκινητόδρομος internet, από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ευρώπη, και όλη αυτή η κίνηση καταλήγει στη Μασσαλία. Τώρα που οι ανάγκες για αυξημένο capacity και διακίνηση δεδομένων είναι περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ, τα νέα υποθαλάσσια καλώδια που δημιουργούνται κάνουν αυτή την κίνηση ακόμη μεγαλύτερη, κάτι που ανάγεται σε τεράστια ποσοστά κίνησης για να καταλήγουν μόνο στη Μασσαλία. Για να υπερνικήσουμε τους φραγμούς του data gravity και τις προκλήσεις του latency, η λύση είναι να φέρουμε μέρος αυτής της διακίνησης δεδομένων στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ποικιλομορφία, που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα δικτύου που αντιμετωπίζουν ακόμη και μεγάλοι πάροχοι περιεχομένου και να δημιουργήσουμε νέες διαδρομές που προσφέρουν πιο ισχυρό διαδίκτυο.

Mike Hollands

Ποια η σημασία των Data Centers ως πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού;

(Aλέξανδρος Μπεχράκης): Τα data centers είναι η απαιτούμενη υποδομή που στηρίζει όλη την ψηφιακή οικονομία και το εμπόριο. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να επιτευχθεί ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς την παρουσία σύγχρονων, multi-tenant data centers. Στόχος των επιχειρήσεων είναι, ή θα έπρεπε να είναι, η διασύνδεσή τους και η ψηφιακή τους μετάβαση, πολλαπλασιάζοντας σημαντικά το µακροπρόθεσµο οικονοµικό όφελος τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για τη χώρα. Όπως έχει αναφερθεί ήδη, η σχετική έρευνα της IDG έδειξε πως ο αντίκτυπος για κάθε €1 επενδύσεων σε data centers είναι €8,23 για την ελληνική οικονομία και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε επιπλέον οφέλη από την χρήση των τεχνολογιών ICT που ενεργοποιούνται (ripple effect). Με αυτό το δεδομένο, οι επενδύσεις μας θα έχουν σε βάθος δεκαετίας αντίκτυπο μεγαλύτερο του €1,1 δις για την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη προσελκύει περισσότερα έργα και αυτό μπορεί να είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για την αντιστροφή του brain drain, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας, για επιστήμονες υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης που είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τέλος, ποια είναι η εξέλιξη των data centers; Τα centers of data exchange πώς συμβάλλουν στη στήριξη της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου η διασύνδεση και η ασφάλεια των δεδομένων έρχεται στο προσκήνιο;

(Aλέξανδρος Μπεχράκης): Τα data centers περνούν και εκείνα τον δικό τους μετασχηματισμό καθώς μετεξελίσσονται σε centers of data exchange όπου οι ψηφιακές κοινότητες (digital communities), η διασύνδεση και η ασφάλεια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα περιβάλλον που ευνοεί και προωθεί τις συνέργειες. Η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση έχει να κάνει με την αποτύπωση της μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο προς το ψηφιακό περιβάλλον, την αυτοματοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων.

Όπως είπαμε, δεν μπορεί να υπάρξει ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς τα data centers και μέσω των ψηφιακών κοινοτήτων και των κόμβων δικτύων (network hubs) που εκείνα δημιουργούν οδηγούν στην επιτάχυνση αυτής της ψηφιακής μετάβασης. Σε carrier neutral, multi-tenant data centers όπως της Lamda Hellix και της Digital Realty υπάρχουν κόμβοι ανταλλαγής δεδομένων ενώ μέσω του PlatformDIGITAL®, της πρώτης στο είδος της παγκόσμιας πλατφόρμας data centers που υποστηρίζει τη διασύνδεση των ψηφιακών επιχειρήσεων, παρέχονται νέες δυνατότητες στις επιχειρήσεις να επεξεργάζονται τα δεδομένα τους, νέες επιλογές συνδεσιμότητας που θα τις βοηθήσει να συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα και να τα μοιράζονται εύκολα και με ασφάλεια, αλλά πρόσβαση σε μια κοινότητα με περισσότερους από 700 παρόχους δικτύων και περιεχομένου, 600 παρόχους Cloud και πληροφορικής και χιλιάδες επιχειρήσεις.

(Μike Hollands): Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος, η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, του εμπορίου και κυριολεκτικά κάθε πτυχής της καθημερινότητάς μας. Όπως ανέφερα προηγουμένως, το data gravity αναγκάζει τις επιχειρήσεις να κάνουν μια στροφή προς πιο data-centric αρχιτεκτονικές, όπου τα δεδομένα είναι στο επίκεντρο αυτής της αρχιτεκτονικής και η ενοποίηση είναι η πρόκληση. Τοπικά αντίγραφα ιδιωτικών, δημόσιων ή κοινής χρήσης δεδομένων πρέπει να ενσωματωθούν ως μέρος μιας αποκεντρωποιημένης ροής εργασιών που προέρχονται από και διακινούνται μεταξύ πολλαπλών εσωτερικών και εξωτερικών πλατφορμών με τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ελέγχους συγκεκριμένων πολιτικών, real time analytics και διαδραστικής διασύνδεσης μεταξύ πλατφορμών.

Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση, που να ξεπερνά την cross connect και την παραδοσιακή backhaul διασύνδεση, δίνοντας χώρο σε μια νέα εποχή ανοιχτών, απόλυτα συνδεδεμένων data communities εντός των κέντρων ανταλλαγής θδεδομένων (centers of data exchange). Η Digital Realty δημιουργεί το δρόμο για την υποστήριξη αυτού του μετασχηματισμού και δημιουργεί έναν «χάρτη» για τη βιομηχανία για τη δημιουργία μιας νέας εποχής ανοιχτών, ασφαλών και δυναμικά διασυνδεδεμένων data communities σε μεγάλα hubs σε όλο τον κόσμο.