Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη το προσφυγικό της ΕΕ
Πρώην γερμανίδα υπουργός

Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη το προσφυγικό της ΕΕ

Συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και όχι άλλα στρατηγικά σχέδια για το προσφυγικό ζήτησε η γερμανίδα πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ - Σναρενμπέργκερ, που επισκέφθηκε τη Μόρια και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η dw.com, η κ. Λοϊτχόιζερ - Σναρενμπέργκερ ως υποδιευθύντρια του Ιδρύματος Φρίντριχ  Νάουμαν που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων, επισκέφθηκε τη Λέσβο για να αποκομίσει εικόνα της κατάστασης μιλώντας με τοπικούς πολιτικούς και επισκεπτόμενη τον καταυλισμό στη Μόρια. Η παρουσία της εκεί συνέπεσε με τις διαδηλώσεις των προσφύγων. Μάλιστα η ίδια μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι είδε από μακριά τους καπνούς από τα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Από κοντά όσα αντίκρισε δύσκολα μπορεί να τα αποδώσει με ακρίβεια από την συναισθηματική φόρτιση. «Όταν δει κανείς την κατάσταση εδώ, δύσκολα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα» λέει στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus. «Προφανώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά όταν κάποιος ζει στη Λέσβο υπό αυτές τις συνθήκες επί 3 χρόνια μπορεί να καταστραφεί όλη του η ζωή». Τι είναι όμως εκείνο που χρειάζεται άμεσα το νησί; «Μπορείτε να ξεχάσετε όλα τα θεωρητικά προγράμματα και τα σχέδια δέκα σημείων. Εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια» δηλώνει η πρώην γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης.

H γερμανίδα πρώην υπουργός αναφέρεται στην οργή των κατοίκων και των τοπικών αρμοδίων που ζητούν μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εν τούτοις επισημαίνει πως ναι μεν η ελληνική πλευρά μπορεί να κάνει περισσότερα εν τούτοις διευκρινίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν μπορεί να λύσει μόνη της το προσφυγικό της ΕΕ».

«Η Ελλάδα με τα νησιά της είναι τόπος που έρχονται πολλοί πρόσφυγες και για αυτό χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη στην κατανομή προσφύγων στην ΕΕ. Να βρεθεί δηλαδή ένας αποτελεσματικός τρόπος. Αυτό έχει αποτύχει χιλιάδες φορές μέχρι τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.