Η εκκίνηση από Αστυπάλαια και ο ρόλος της VW
«Σαφάρι» επενδύσεων

Η εκκίνηση από Αστυπάλαια και ο ρόλος της VW

Επίσημη πρώτη για την επιχείρηση αλλαγής σελίδας στη μετά covid εποχή θα αποτελέσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια στις 2 Ιουνίου. Πρόκειται για μία στοχευμένη κίνηση, η οποία σχεδιάζεται εδώ και περίπου δύο μήνες προκειμένου να εξυπηρετήσει έναν διπλό σκοπό.

Από την μία να ενισχύσει το επενδυτικό προφίλ της χώρας σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη άλλωστε το στοίχημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα βρίσκεται στον πυρήνα του προεκλογικού του προγράμματος. 

Από την άλλη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί των Δωδεκανήσων θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φτάσουν οι εικόνες του ελληνικού ήλιου και της θάλασσας στο εξωτερικό, ειδικά μάλιστα στην γερμανική αγορά μια και η VW πρωταγωνιστεί στην συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση. Η τουριστική περίοδος βρίσκεται στην αρχή της και κάθε κίνηση ενίσχυσης του προϊόντος είναι απαραίτητη σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια. 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που περιλαμβάνει την μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο» και «πράσινο» νησί της Μεσογείου με  ενεργειακή αυτονομία. Το έργο περιλαμβάνει:

- Την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά,

- Την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης  και 

- Την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου. 

Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο  από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τον Dr. Herbert Diess CEO του ομίλου Volkswagen, ο οποίος μάλιστα θα είναι παρών στην εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης.  

Για την Ελληνική κυβέρνηση το εμβληματικό αυτό έργο αποτελεί ένα από τους κεντρικούς πυλώνες περιβαλλοντικής αντίληψης, αλλά και ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς και πολιτισμού της καθημερινότητας.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 

- ηλεκτροκίνηση που περιλαμβάνει προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ

- νέες υπηρεσίες μετακίνησης που αφορούν διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και κατά παραγγελία υπηρεσίες συγκοινωνίας και

- απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος ΑΠΕ.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:

- κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

- οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί - αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα - που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.

- αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων

- υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 

Η διάρκεια του έργου έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι χρόνια. «Η Ελλάδα με αυτό το έργο δείχνει την ετοιμότητά της να γίνει διεθνής πόλος έλξης επενδύσεων που αφορούν την έξυπνη βιωσιμότητα και τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που παρακολούθησε από πολύ κοντά την συγκεκριμένη επένδυση.

H επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια θα είναι μία από τις πολλές παρόμοιου τύπου εξορμήσεις που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά θετικά αποτέλεσμα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και θέλει να κεφαλαιοποιήσει θετικές επιχειρηματικές επιλογές που μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική περίοδο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή μέχρι τα μέσα Ιουλίου προετοιμάζεται η ανακοίνωση μίας ακόμα σημαντικής επενδυτικής συμφωνίας που θα θωρακίσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία.