Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία «κέντρων μετανάστευσης» εκτός των εδαφών της

Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία «κέντρων μετανάστευσης» εκτός των εδαφών της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη δημιουργία «μεταναστευτικών κέντρων» εκτός των εδαφών της, σύμφωνα με προσχέδιο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις 28 Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, σε μια ένδειξη ότι η Ένωση επιθυμεί να υιοθετήσει πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, το προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε αναφέρεται σε «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων (που χρήζουν άμεσης βοήθειας) από οικονομικούς μετανάστες.

Σε πρώτη φάση, η ΕΕ επιθυμεί να εξετάσει τη δημιουργίας τέτοιων κέντρων στη Βόρεια Αφρική, από όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακινήσεις μεταναστών στην Ευρώπη.

Τέτοιες πλατφόρμες θα παρέχουν ταχεία επεξεργασία των στοιχείων για να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους οικονομικούς μετανάστες και εκείνους που χρήζουν διεθνούς προστασίας και να περιοριστούν τα κίνητρα αυτών των ταξιδιών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αναφέρει συγκεκριμένα το έγγραφο σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με του Financial Times, υποψήφιες χώρες για τη δημιουργία των σχετικών εγκαταστάσεις είναι αφρικανικά κράτη όπως η Τυνησία αλλά και - αν και λιγότερο πιθανό - μια ευρωπαϊκή χώρα εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία.

Όπως επισημαίνει το Reutera, το προσχέδιο ενδέχεται να διαφοροποιηθεί μέχρι τη Σύνοδο, ωστόσο δείχνει την πρόθεση της ΕΕ να ικανοποιήσει τόσο τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, όσο και τη γερμανική της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τον κυβερνητικό εταίρο της CSU.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Frontex πάνω από το 90% των σημερινών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών καταγράφονται στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, όπου καταθέτουν και αίτηση ασύλου. Πολλοί από αυτούς ωστόσο στη συνέχεια μετακινούνται προς τον ευρωπαϊκό βορρά και ειδικά τη Γερμανία.

Σε αυτή τη βάση, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ απέστειλε χθες νέο τελεσίγραφο στην Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, προειδοποιώντας ότι  εάν ως το τέλος του μήνα δεν εξευρεθεί «ευρωπαϊκή λύση», από τις αρχές Ιουλίου θα εφαρμοστούν ευρείες επαναπροωθήσεις ατόμων οι οποίοι εμπίπτουν στις προβλέψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση, σήμερα το ακροδεξιό και ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατηγόρησε με τη σειρά του Χριστιανοκοινωνιστές ότι αντιγράφουν τη "σκληρή γραμμή" της στο θέμα του μεταναστευτικού για ψηφοθηρικούς λόγους.