Η δίκη για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη

Η δίκη για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη

Η επανέναρξη της δίκης κατηγορουμένων για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 δείχνει κάτι παραπάνω από τη συνέχιση μίας σειράς ποινικών διαδικασιών, ατόμων που έχουν αθωωθεί ή ξαναδικάζονται.

Η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα ανάμεσα τους είναι ο Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματίας που έχει γίνει γνωστός για την υποστήριξη ανθρωπιστικών δράσεων. Δεν είναι όμως απλά δεκαέξι κρατούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης μεταξύ άλλων.

Οι συμμετέχοντες κατηγορούνται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ερντογανική Τουρκία. Το κίνημα στο πάρκο Γκεζί ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αποδείχθηκε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα πως μπορεί να υπάρξει ένα γενικευμένο κύμα αντίδρασης απέναντι του.

Οι αντιδράσεις για τη μετατροπή ενός οικολογικού πάρκου στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσαν το έναυσμα για ένα μπαράζ αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων με πολύ μεγάλη συμμετοχή σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ερντογάν να υπολείπεται εναντίον πολλών αντιπάλων του, το μήνυμα για οποιονδήποτε αντιφρονούντα χρειάζεται να είναι σαφές.

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έχει θέσει την Τουρκία σε μία κατάσταση συνεχούς έκτακτης ανάγκης που όμως συνεχίζεται επ’ αόριστον.

Η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου στηλίτευσε της συνέχισης της ανωμαλίας, με τη συνέργεια ενός δικαστικού κλάδου. Η συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης έχει επιτευχθεί με τις απολύσεις, τις μεταθέσεις και τις αναγκαστικές απομακρύνσεις περίπου του 30 % των Τούρκων δικαστών και εισαγγελέων.

Η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική που δικαστές και δικηγόροι αυτολογοκρίνονται και ενεργούν όπως θα πίστευαν ότι θα ήθελε ο ίδιος ο Ερντογάν ή κάποιος από τον στενό κύκλο εξουσίας.

Ο Οσμάν Καβάλα έχει αποτελέσει πολλές φορές στόχο του Ταγίπ Ερντογάν ως «εκπρόσωπος του Σόρος» στην Τουρκία και ότι «χρηματοδότης τρομοκρατών».

Το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του και η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για απελευθέρωση του δεν πρόκειται να συγκινήσουν το καθεστώς. Τα διδάγματα του πάρκου Γκεζί για την Τουρκία παραμένουν ακόμα νωπά στη μνήμη.