7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Η χήρα του δολοφονημένου προέδρου επέστρεψε στην Αϊτή για να παραστεί στην κηδεία του

Η χήρα του δολοφονημένου προέδρου επέστρεψε στην Αϊτή για να παραστεί στην κηδεία του
Shutterstock

Η Μαρτίν Μοϊζ, χήρα του δολοφονημένου προέδρου της Αϊτής, επέστρεψε χθες Σάββατο στο Πορτ-ο-Πρενς για να παραστεί στην κηδεία του συζύγου της, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μοΐζ, η οποία τραυματίσθηκε στην νυχτερινή επίθεση ενόπλων της 7ης Ιουλίου που δολοφόνησαν τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ, πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

«Η πρώτη κυρία της Αϊτής, Μαρτίν Μοΐζ μόλις έφτασε στην Αϊτή στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την κηδεία» του συζύγου της, που είναι προγραμματισμένη να τελεστεί δημοσία δαπάνη στις 23 Ιουλίου, τόνισε με tweet χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φραντς Εξαντίς.

Κατά την άφιξή της με ιδιωτικό αεροπλάνο, την υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ.

Έχοντας το δεξί χέρι της σε νάρθηκα, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από μαύρα ρούχα, η 47χρονη χήρα του δολοφονημένου προέδρου τέθηκε υπό την προστασία πρακτόρων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι συνθήκες της τραγωδίας εξακολουθούν να είναι ασαφείς δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ, που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, όπου η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε γάγγραινα.

Μέχρι στιγμής, η αϊτινή αστυνομία έχει συλλάβει περίπου 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην Κολομβιανών στρατιωτών που κατηγορούνται ότι ήταν μέρος μιας ομάδας καταδρομέων που ταξίδεψε στη χώρα για να δολοφονήσει τον Αϊτινό πρώην πρόεδρο.

Ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής, διαβεβαίωσε την Παρασκευή να συνεργαστεί με διεθνείς ερευνητές, κυρίως με μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για να εντοπίσει τους υποκινητές της δολοφονίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ