Η χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Capital Economics

Η χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας που οφείλεται στον κορονοϊό αναμένεται να προκαλέσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά η Capital Economics σε έκθεση στην οποία παραθέτει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Ο οίκος προβλέπει ύφεση 12% στην Ευρωζώνη και 5,5% στις ΗΠΑ το 2020 και ανάπτυξη 10% στην Ευρωζώνη και 7% στις ΗΠΑ το 2021.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 5,5% το 2020, πολύ πιο βαθιά δηλαδή από το -0,5% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09.

«Από τη στιγμή που ο ιός θα τεθεί υπό έλεγχο η οικονομική παραγωγή θα ανακάμψει, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: «Οι κεντρικές τράπεζες ενεργούν με τόλμη όμως έχουν περιθώρια για ακόμη πιο δραστικά μέτρα, ενώ η δημοσιονομική στήριξη θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών χρεών».

Η Capital Economics τονίζει ότι λόγω όλων αυτών υπάρχει κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού στο μέλλον όμως εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές συνέπειες της μειωμένης ζήτησης θα κυριαρχήσουν, τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Για την Ευρωζώνη σημειώνει ότι το Lockdown προκάλεσε κατάρρευση και ακόμη και όταν η επιδημία περάσει, οι περιορισμοί που θα έχουν μείνει και η καταστροφή των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα θα επιδράσουν αρνητικά στην κατανάλωση περισσότερο από τις ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι ίδιες για όλα τα κράτη-μέλη και οι πιέσεις στην Ιταλία θέλουν σε κίνδυνο την Ευρωζώνη.

Για τις ΗΠΑ εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από της Ευρώπης λόγω της μικρότερης εξάρτησης στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Ενώ η ανεργία αυξάνεται δραματικά, ο οίκος προβλέπει ότι θα μειωθεί γρήγορα όταν μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν το τέλος του 2022.