Η βία και οι τραμπουκισμοί είναι εχθροί της ελευθερίας και όχι ένας σταθμός μετρό

Η βία και οι τραμπουκισμοί είναι εχθροί της ελευθερίας και όχι ένας σταθμός μετρό

Τρίτη ημέρα των εργασιών για τον σταθμό του μετρό των Εξαρχείων αλλά και των κινητοποιήσεων αυτών που αντιτίθενται στην κατασκευή του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ανάψει η συζήτηση και έχουν αρχίσει, πλέον να καταγράφονται αρκετές απόψεις για το θέμα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για την υποβάθμιση της περιοχής της πλατείας Εξαρχείων και γύρω από αυτήν. Κάποιοι πάλι μιλούν για εγκατάλειψη από τον Δήμο Αθηναίων, για συσσωρευμένα σκουπίδια για βρώμικους δρόμους. Παρ΄όλα αυτά πιστεύουν ότι ο σταθμός του μετρό δεν θα λύσει τα προβλήματα, καθώς εκτιμούν ότι η ανάπλαση του χώρου θα είναι περιορισμένη.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί που είναι εναντίον όχι μόνο στο μετρό, αλλά σε κάθε παρέμβαση στην πλατεία, καθώς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα «γκρεμίσει» ένα σύμβολο ελευθερίας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι διαμαρτυρόμενοι στην πλατεία μέλη του «Συντονιστικού Δράσεων για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων» δεν περιορίζονται μόνο σε συνθήματα και πανό αλλά προπηλακίζουν και τραμπουκίζουν τους εργάτες και επιτίθενται σε αυτούς και σε αστυνομικούς με αυγά, τομάτες και καφέδες, όπως έγινε σήμερα, νωρίς το πρωΐ.

Βέβαια, σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα που προκύπτουν από τα αστυνομικά δελτία, με βάση τις προσαγωγές, τις συλλήψεις και τις συγκεντρώσεις έξω από τη ΓΑΔΑ,  οι διαμαρτυρόμενοι της πλατείας δεν πρέπει να είναι πάνω από 60-70 άτομα. Και το σπουδαιότερο, δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Αυτό πάντως που είναι αξιοπερίεργο είναι το πώς ορισμένοι νέοι και ταλαντούχοι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού - αρκετοί από τους οποίους δεν είναι κάτοικοι της περιοχής - συντάσσονται με την άποψη των - λίγων, ευτυχώς - ανθρώπων που πιστεύουν ότι η λειτουργία του σταθμού του μετρό θα καταργήσει την ελευθερία της έκφρασης, της δημιουργίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Βέβαια, οι ίδιοι την ίδια στιγμή τραμπουκίζουν τους εργαζόμενους της Αττικό Μετρό και επιτίθεται κατά των αστυνομικών άνευ λόγου και αιτίας.

Παράλληλα, όμως υπάρχουν και μεμονωμένες φωνές, αυτές της σιωπηλής πλειοψηφίας που επιθυμούν να γίνει ο σταθμός μετρό στην πλατεία Εξαρχείων για αρκετούς, πρακτικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά τεχνικό - κατασκευαστικό κομμάτι θα πρέπει να επισημανθούν  και οι επιστημονικές απόψεις σχετικά με την χάραξη της γραμμής 4 Α και την επιλογή της πλατείας Εξαρχείων για σταθμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται η άποψη του καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα, σύμφωνα με την οποία η νέα χάραξη του σταθμού μετρό αντί για  την πλατεία Εξαρχείων, στην οδό Τοσίτσα, θα δυσχέραινε πολύ το έργο, τόσο, από πλευράς τεχνικών μετατροπών, όσο και από πλευράς αύξησης κόστους.  Η εναλλακτική αυτή λύση όπως ανέφερε ο ίδιος“έφυγε από το τραπέζι” το 2018, κάτι για το οποίο, ο ίδιος, δεν συμφώνησε.

Αντίθετα, ο κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, επισημαίνει ότι το κλειστό στην κυκλοφορία τμήμα της Τοσίτσα είχε απορριφθεί εξαρχής από το 2018 γιατί η καμπύλη της υπόγειας σήραγγας ξεπερνούσε κάθε όριο και στη συνέχεια εξετάστηκε το ανώτερο τμήμα προς τις οδούς Νοταρά και Σπυρίδωνος Τρικούπη, όπου παρουσιάστηκαν και άλλα ανυπέρβλητα ζητήματα κατασκευής του σταθμού, λόγω του πυκνού αστικού ιστού.

Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί να γίνει επανασχεδίαση της γραμμής, με το όποιο κόστος, για να μην περάσει από την πλατεία Εξαρχείων. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο liberal, σε μια δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν άβατα, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Καθώς άβατο για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη με έντονο το στοιχείο του τουρισμού, όπως η Αθήνα σημαίνει γκετοποίηση, παράνομες πράξεις και, φυσικά, κίνδυνος για τους πολίτες.

Ασφαλώς σε όλους θα έρχοναι στη μνήμη η  δολοφονία του Αιγύπτιου το 2016 από πυρά αγνώστων, οι ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών τον Μάιο του 2019 και πλείστα άλλα περιστατικά, όπως τραυματισμοί περαστικών από ρίψεις μολότοφ, απόπειρες βιασμών και διακίνηση απαγορευμένων ουσιών. Ακόμη, οι ίδιοι οι κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες και σε βανδαλισμούς σε αυτοκίνητα, επιθέσεις και ληστείες, τρομοκράτηση πολιτών με μαχαίραι και ψαλίδια, αλλά και λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Σε ό,τι αφορά το σημαντικό  θέμα της ανάπλασης του χώρου, μετά την κατασκευή του σταθμού, ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τους κατοίκους, από πλευράς του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι δεν θα είναι μινιμαλιστική, όπως βλέπουμε σε άλλους σταθμούς, αλλά έχει προβλεφθεί ακόμη και δενδροφύτευση. Και αυτό όχι μόνο στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και στις επτά πλατείες από τις οποίες θα περάσει η γραμμή 4 Α.

Πάντως, η εικόνα της πλατείας των Εξαρχείων σήμερα, το μεσημέρι, ήταν ήρεμη, με έντονη, βέβαια, την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο. Βέβαια, τα σκουπίδια, οι βρώμικοι δρόμοι και οι εικόνες των κατειλλημένων κτιρίων παραμένουν, αλλά όλοι ελπίζουν μετά την λειτουργία του σταθμού και την ανάπλαση της περιοχής τα φαινόμενα αυτά να εκλείψουν.