Η Αθήνα ενημερώνει ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τουρκικές προκλήσεις
Διπλωματικές πηγές

Η Αθήνα ενημερώνει ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τουρκικές προκλήσεις

Σχέδιο διπλωματικής δράσης έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την τουρκική παραβατικότητα, με το Υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Άγκυρας, προκειμένου να είναι διαρκώς προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενη πρόκληση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά. 

Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της ελληνικής διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Στο μεταξύ, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας, όσο και προς τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Μποζκίρ στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, στις εν λόγω επιστολές τονίζονται επίσης οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Σημειώνεται επίσης πως θα ακολουθήσει ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ, ενώ σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15 Ιουνίου