Η Αλβανία θα ζητήσει συνέχιση ενταξιακής πορείας χωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία

Η Αλβανία θα ζητήσει συνέχιση ενταξιακής πορείας χωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία

Η Αλβανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει την πορεία προς την ένταξη χωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με το βουλγαρικό βέτο, δήλωσε την Πέμπτη ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία επρόκειτο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στα τέλη του 2020, αλλά η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη επίσημων συνομιλιών, λόγω διένεξης με τη Βόρεια Μακεδονία για ιστορικά και γλωσσικά ζητήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει από κοινού την υποψηφιότητα των δύο χωρών. Μιλώντας στα Τίρανα, ο Ράμα ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος ως προς το ότι η Βουλγαρία θα άρει σύντομα το βέτο της.

«Η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει άλλο έως ότου δύο γείτονες λύσουν τη διαμάχη τους», είπε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι η Αλβανία έχει καλές σχέσεις και με τα δύο κράτη.

Τα Σκόπια ήταν αντιμέτωπα με βέτο της Ελλάδας για δεκαετίες. Τελικά, προχώρησαν σε αλλαγή ονομασίας το 2018 από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να διασφαλίσουν την είσοδο στο ΝΑΤΟ και να προχωρήσουν την πορεία της προς την ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση θα καθιστούσε τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερική επιρροή.