Τ. Ερντογάν για Αγία Σοφία: Προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ως «δικαίωμα κατάκτησης»

Τ. Ερντογάν για Αγία Σοφία: Προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ως «δικαίωμα κατάκτησης»

Σε περαιτέρω κλιμάκωση της ρητορικής του για την Αγιά Σοφιά προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της πρόσφατης φιέστας κατά την οποία αναγνώσθηκε το κοράνι, δηλώνοντας σήμερα ότι το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς «προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα κατάκτησης»

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε στα πλαίσια εγκαινίων νοσοκομείου, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «οι πρόγονοί μας δεν κατέστρεψαν την Αγία Σοφία με θρησκευτικό μίσος. Αντ 'αυτού, την παρουσίασαν στους μουσουλμάνους ως τόπο λατρείας. Ήταν δικαίωμα κατάκτησης», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας Middle East Eye στην Κωνσταντινούπολη, Ρατζίπ Σοϊλού, παραθέτοντας και σχετικό βίντεο.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «Στα μέρη που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και τα σύμβολά μας εξαφανίστηκαν. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τζαμί στην Αθήνα, έχουν καταστραφεί όλα τους, αλλά δεν κάναμε το ίδιο στην Κωνσταντινούπολη», και καταλήγοντας υποστήριξε ότι «με την εικόνα αυτή φαίνεται το μεγαλείο των προγόνων μας».