Η αδυναμία προβλέψεων «ακυρώνει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Η αδυναμία προβλέψεων «ακυρώνει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τη Δευτέρα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή ωστόσο, είναι σίγουρο ότι τα στοιχεία του θα αναθεωρηθούν σχεδόν στο σύνολο τους. Και αυτό καθώς δεν μπορεί κανένας υπουργός Οικονομικών να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις ασφαλείς σε μια τόσο δύσκολη και σύνθετη περίοδο που δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Αρκούν ένα  νέο lockdown, ή  μια κρίση στις αγορές που θα μπορούσε να προκαλέσει η υγεία του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, για να ακυρώσουν όλους τους σχεδιασμούς.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες όλα τα κράτη της Ε.Ε. ετοιμάζουν τα προσχέδια του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος τα οποία βέβαια δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τους ακόμα και οι γραφειοκράτες των Βρυξελών.  

Για παράδειγμα η κυβέρνηση καλείται με βάση την συνταγματική επιταγή να καταθέσει στη Βουλή του προσχέδιο του προϋπολογισμού τη στιγμή που δεν γνωρίζει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα κρίνουν το βάθος της ύφεσης. Δεν γνωρίζει την πορεία την ελληνικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους που είναι και το σημαντικότερο για τη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα στοιχεία στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθούν όπως επίσης είναι εξαιρετικά πιθανό στο τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2021 να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί στην περιοχή του 6.5% του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση κοντά στο 8%.

Για το επόμενο έτος και με δεδομένο ότι η ύπαρξη ενός εμβολίου ή αποδυνάμωση του ιού θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι οικονομίες σε μία κανονικότητα τα πράγματα θα εξελιχθούν σχετικά εύκολα. Και αυτό καθώς από την μεγάλη ύφεση θα περάσεις στην ανάπτυξη σχεδόν αυτόματα. Και αυτό καθώς θα ενισχυθεί ο τουρισμός και η κατανάλωση, ενώ θα αβεβαιότητα θα απομακρύνεται.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι με την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα αποκλιμακωθεί το σημερινό πρωτογενές έλλειμμα. Ταυτόχρονα υπάρχουν και  τα πακέτα της Κομισιόν για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητας στη αγορά να προστατέψουν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ θα οδηγήσουν και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 θα ενσωματωθούν και τα προσωρινά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα:

- Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στο μέτρο εντάσσονται οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ εξαιρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, Συνταξιούχοι. Η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φθάνει τα 770 εκατ. ευρώ

- Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 μικρότερα νησιά της χώρας (Φούρνοι, Αη Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.α.) με το κόστος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

- Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, με κόστος 150 εκατ. ευρώ.

- Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

- Εξάμηνη αναστολή (μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021) είσπραξης των φορολογικών υποχρεώσεων.  

- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.