Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του '21, προετοιμασίες
HΠΑ

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του '21, προετοιμασίες

Με την ελπίδα ότι θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία «κορoνοϊού», ομογενείς βασικά, εθελοντικά και 2 Οργανώσεις, εργάζονται από τώρα για την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης στα 1821.

Έμφαση στις ΗΠΑ θα δοθεί στο κύμα φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε στην χώρα, στην διάρκεια της Επανάστασης. Αμερικανοί φιλέλληνες, βοήθησαν με κάθε τρόπο τους αγωνιζόμενους Έλληνες, ενώ αρκετοί πήγαν στην Ελλάδα και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, όπως π.χ. ο George Jarvis, που έχει ταφεί στον περίβολο εκκλησίας στο Άργος και ο William Townshend Washington, συγγενής του πρώτου πρόεδρου των ΗΠΑ, George Washington, που έχει ταφεί στο Ναύπλιο.

H επανάσταση των Ελλήνων συγκίνησε τον αμερικάνικο λαό, ο οποίος, λίγες δεκαετίες πριν, έδωσε τον δικό του αγώνα για ανεξαρτησία.
Πρώτη εκδήλωση 9 Ιανουαρίου 2021 στην Βοστώνη, με αφορμή την 145η επέτειο από τον θάνατο του κορυφαίου φιλέλληνα, ιατρού Samuel Howe.

Τελευταία εκδήλωση 30 Μαρτίου 2022, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων της πόλης Greece (Ελλάδα), στα βόρεια της Πολιτείας Νέας Υόρκης, που αποφάσισε να ονομάζεται ''Ελλάδα'', για να τιμήσει την Επανάσταση των Ελλήνων και ότι πρόσφερε η (αρχαία) Ελλάδα στην ανθρωπότητα.

Ενδιάμεσα θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις σε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ, όπως π.χ. στην πόλη Υψηλάντη (Μίσιγκαν). Επίσης, στην πόλη Oshkosh, Wisconsin, όπου έχει ταφεί ο Λουκάς-Μιλτιάδης Miller, που γεννήθηκε στην Λειβαδιά (15 Σεπ. 1824), ορφανός, υιοθετήθηκε από τον συνταγματάρχη Jonathan Peckam Miller, που πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων. Ο Λουκάς-Μιλτιάδης, ήταν ο πρώτος Έλληνας βουλευτής στις ΗΠΑ.
Εκδηλώσεις προγραμματίζονται, επίσης, σε Πανεπιστήμια και συναφή Ιδρύματα στις ΗΠΑ.

Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι -αν χρειαστεί- θα έχουν την συνδρομή-βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της -αρμοδιότητας στην Ελλάδα- ''Επιτροπής για το '21''.

Η απόδοση τιμής στην Επανάσταση και ειδικά στους Αμερικανούς φιλέλληνες, στην ιστορική επέτειο των 200 χρόνων, επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων της Αμερική.