H έκρηξη στις τιμές του μαύρου χρυσού βάζει φωτιά στις πετρελαϊκές εταιρείες

H έκρηξη στις τιμές του μαύρου χρυσού βάζει φωτιά στις πετρελαϊκές εταιρείες

Μετά  από διαβουλεύσεις τριών ημερών o OPEC ανακοίνωσε ότι θα αφήσει σχεδόν σταθερή την παραγωγή των μελών του και των στρατηγικών του εταίρων το επόμενο διάστημα. Το brent άγγιξε τα 70 $, το δε WTI Crude προσέγγισε τα υψηλά των δυο προηγούμενων χρόνων στα 66,5 $ το βαρέλι.

Η απόφαση αυτή αποτυπώνει τη μειωμένη παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου. Η Σαουδική Αραβία, κυρίαρχος πυλώνας του OPEC συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοριστική στρατηγική και φαίνεται ότι θα παρατείνει τη μείωση παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αφήνοντας την απόφαση για σταδιακή αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Η παγκόσμια ζήτηση αργού αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επερχόμενη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια λόγω της μεγάλης παγκόσμιας ύφεσης που επέφερε η πανδημική κρίση,  θα επιταχύνει τη ζήτηση ωθώντας  τις τιμές προς τα πάνω , κάνοντας λόγο  και για τιμές πάνω από τα 80$ το βαρέλι.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  WTI CRUDE

Από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η μεγάλη ανοδική κίνηση του αργού, η ανοδική διάσπαση των 42$ του οποίου, επιτάχυνε την κίνηση ακυρώνοντας τον σχηματισμό διπλής κορυφής  που δημιουργήθηκε στα μέσα του 2020. Η ανοδική διάτρηση των 50,5$ προσέδωσε προωθητικά  χαρακτηριστικά, που οδήγησαν στην προσέγγιση των 66,5 $. Πρόκειται για σημαντική αντίσταση, η οποια ένα υπερβληθεί θα στείλει το αργό στην επόμενη –επίσης σημαντική- αντίσταση των 75,5 $ των υψηλών του 2018. Μια πιθανή διόρθωση, θα επαναφέρει τις πιέσεις στην διαγραμματική πορεία του, με στήριξη πλέον τα 50,5$.

Σε αυτό το πλαίσιο οι  μεγάλες εταιρείες διύλισης του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και οι «μικρές» της εμπορίας πετρελαιοειδών αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τα μεγέθη τους και λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και λόγω της αποτίμησης των αποθεμάτων τους.

MOTOR OIL 

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ που στις αρχές της χρονιάς καταγράφηκε στις top επιλογές από τους αναλυτές  με δείκτες αποτίμησης  στο 9,17x σε όρους P/E  και 5,79 σε όρους EV/EBITDA σαφώς καλύτερους από ομοειδείς εταιρείες του ανταγωνισμού, προχωρεί σε δημόσια προσφορά 200.000 άυλων  ανώνυμων κοινών ομολογιών με ονομαστική αξία 1000 ευρώ η μία, που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Σύμφωνα με την εταιρεία τα  137 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, ενώ κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.

 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ 

Η ανοδική διάσπαση των 12,33 ευρώ με gap up ( 12.20-12.30)ευρώ, ωθεί τον τίτλο προς την επόμενη αντίσταση των 13,47 ευρώ. Πρόκειται για ισχυρή αντίσταση ( υψηλά έτους)η ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας, θα πυροδοτήσει νέα ανοδική κίνηση με στόχο αρκετά υψηλότερα στα 15,94 ευρώ ( Υψηλά μετά την πανδημία επίπεδα).Σε περίπτωση διόρθωσης η απώλεια των 12,33 ευρώ θα βρει στήριξη στο πλέγμα ων δυο κινητών μέσων όρων των 50 και 200 ημερών.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 

Σύμφωνα με τη διοίκηση  ο κλάδος της διύλισης και των πετρελαιοειδών επηρεάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην οικονομία και θεωρεί πως η κανονικότητα θα επιστρέψει  προς το τέλος του 2021. Λόγω της πτώσης της ζήτησης και των χαμηλών περιθωρίων διύλισης, πράγματι καταγράφηκαν απώλειες της τάξης των 350 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας. Στόχος της διοίκησης είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που θα οδηγήσει σταδιακά προς την «πράσινη» εποχή.  Ο στόχος των 600 MW σε ΑΠΕ το 2025 παραμένει, με τα ΕΛΠΕ α διαθέτουν ήδη ένα χαρτοφυλάκιο  έργων 1,3 GW.

REVOIL   

Η εταιρεία εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2020 σημαντική βελτίωση μεγεθών καθώς τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 23% από τα 1,94 εκατ. ευρώ στα 2,38 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία  στηρίχθηκε   στη σημαντική άνοδο των πωλούμενων όγκων στο πετρέλαιο θέρμανσης τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, αλλά η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων το εννεάμηνο του 2020 με την μέση τιμή του πετρελαίου να καταγράφει απώλειες 33,8%οδήγησε τις πωλήσεις τις Εταιρίας χαμηλότερα οι οποίες έκλεισαν στα € 426,72 εκατ. από € 508,39 εκατ. το εννεάμηνο του 2019 παρουσιάζοντας μείωση 16% . Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της Εταιρίας κατευθύνεται τα τελευταία χρόνια στην αποπληρωμή των δανείων της με το 2020 η Εταιρία να μειώνει τα δάνειά της κατά 4,4 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση του δανεισμού της σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων έχει μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος με θετικό αντίκτυπο στα κέρδη της Revoil. 

ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  REVOIL 

Μετά από κυκλικό πυθμένα διάρκειας 13 ετών με γραμμή λαιμού ( neck line) τα 1,20 ευρώ, η μετοχή επανήλθε στο επίπεδο αυτό, έχοντας προηγουμένως επιβεβαιώσει την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 100 μηνών. Τα χαμηλά του πυθμένα καταγράφηκαν στα 0,1690 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016. Η υπέρβαση των 1,20 ευρώ θα προσδώσει επιθετικά χαρακτηριστικά στην κίνηση της μετοχής με επόμενο στόχο τα 1,72 ευρώ. Τα 1,02 ευρώ, παρέχουν στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

EΛΙΝΟΙΛ 

Η μείωση που καταγράφηκε κατά το α΄εξάμηνο στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του Ομίλου ήταν 23,91%  σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και ανήλθε  στα 825,37 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη υπήρξε και η μείωση των ebitda κατά 27,57%. Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι θυγατρικές του Ομίλου :

Η Ελίν Τεχνική διατήρησε την καλή της πορεία παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα παρά την υποχώρηση της κερδοφορία της η δε Ελίν Ναυτική συνέχισε την κερδοφορία της χάρη στο υψηλό ποσοστό εκμετάλλευση του στόλου της.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΛΙΝΟΙΛ 

Ενδεκαετής ο κυκλικός πυθμένας της μετοχής με γραμμή λαιμού τα 2 ευρώ, σημείο που ήδη προσέγγισε η μετοχή. Ανοδική λύση του σχηματισμού θα δώσει κίνηση προς την άνω πλευρά του πλαγιοανοδικού καναλιού G1-G2 και ενδεχόμενη έξοδος από το κανάλι θα έχει ως επόμενο στόχο τα 3,20 ευρώ. Αδυναμία υπέρβασης των 2 ευρώ, θα επαναφέρει τις πιέσεις στη μετοχή με κίνηση προς την κάτω πλευρά του καναλιού.