Guardian: O Μπ. Τζόνσον θα... αυτοανακυρηχθεί νικητής στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Guardian: O Μπ. Τζόνσον θα... αυτοανακυρηχθεί νικητής στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να υποστηρίξει ότι κέρδισε στις συνομιλίες με την ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι επικράτησαν οι θέσεις της Ντάουνινγκ Στριτ σε 28 βασικά ζητήματα έναντι 11 των Βρυξελλών, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε ως μέρος της προσπάθειας του Ηνωμένου Βασιλείου να προωθήσει τη συμφωνία στους βουλευτές του Συντηρητικού Κομματος, αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές υπό τον Ντέιβιντ Φροστ επικράτησαν στο 43% των μεγάλων ζητημάτων για την εμπορική συμφωνία, σε σύγκριση με 17% για τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Το υπόλοιπο 40% της συνθήκης είναι ένας "ισορροπημένος συμβιβασμός", σύμφωνα με το έγγραφο.

Το έγγραφο της κυβέρνησης αναφέρει: "Το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε τα αιτήματα της ΕΕ για μηχανισμό  ισοδυναμίας και αντ 'αυτού εξασφάλισε ρήτρα επανεξέτασης και εξισορρόπησης που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να ξεκινήσει επίσημη αναθεώρηση των οικονομικών τμημάτων της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ίσων όρων ανταγωνισμού".

Όσον αφορά την αλιεία, το ζήτημα που τράβηξε τις συνομιλίες μέχρι το τέλος, το έγγραφο αναφέρει ότι υπήρξε "αμοιβαίος συμβιβασμός".