Guardian: Η Ελλάδα εντείνει την προσπάθεια για επιστροφή των μαρμάρων

Guardian: Η Ελλάδα εντείνει την προσπάθεια για επιστροφή των μαρμάρων

Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βρετανικού τύπου με τον Guardian να σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την επανένωση των γλυπτών εν μέσω της πίεσης της βρετανικής κοινής γνώμης που εμφανίζεται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής. 

Στο άρθρο της εφημερίδας φιλοξενούνται δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου που περιγράφει τη στρατηγική της κυβέρνησης: «Η στρατηγική μας θα είναι να κρατάμε το ζήτημα ζεστό, να διατηρήσουμε αυτό το θέμα στη δημόσια σφαίρα και να το θίξουμε με κάθε ευκαιρία».

Η συζήτηση επανήλθε μετά και τη στροφή της εφημερίδας Times, που υποστηρίζει ότι οι θησαυροί πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, κάτι που όπως λέει, δείχνει ότι η εκστρατεία λειτούργησε. 

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πάγια θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, για την κλοπή των Μαρμάρων σε μία εποχή που το έθνος ήταν υπό τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα, αναφέρει ο Guardian, προσπάθησε να θέσει το ζήτημα στην κορυφή της διεθνούς πολιτιστικής της ατζέντας με τον κόσμο να έχει συσπειρωθεί υπέρ του σκοπού. Σε δημοσκόπηση του YouGov, που έγινε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, το 59% των Βρετανών δήλωσε ότι οι αρχαιότητες ανήκουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο αναφέρει και την εκδοχή του βρετανικού μουσείου που στον ιστότοπό του, υποστηρίζει ότι ο Λόρδος Έλγιν όχι μόνο «ενήργησε με την πλήρη γνώση και άδεια των νομικών αρχών της εποχής, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο».

Ο Guardian φιλοξενεί τις δηλώσεις του δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Geoffrey Robertson QC, ο οποίος εξιστόρησε τις τακτικές που χρησιμοποίησε ο Έλγιν για να δωροδοκήσει Τούρκους αξιωματούχους στο μπεστ σέλερ Who Owns History, είπε ότι υπάρχει ρεύμα για την επιστροφή.

«Το ψέμα που ειπώθηκε από το Βρετανικό Μουσείο και απηχήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση ότι τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα δεν είναι πλέον βιώσιμο», είπε. «Τα μάρμαρα κλάπηκαν με χρήση δωροδοκίας και διαφθοράς – ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής μπορεί να δει τα στοιχεία… δεν υπήρχε άδεια από τον σουλτάνο [για την αφαίρεση των αρχαιοτήτων]. Υπήρχαν στρατιωτικοί διοικητές στην Ακρόπολη που δωροδοκήθηκαν με χρήματα και πλούσια δώρα».