Goldman Sachs: Ύφεση 39% βλέπει για ΗΠΑ το β' τρίμηνο

Goldman Sachs: Ύφεση 39% βλέπει για ΗΠΑ το β' τρίμηνο

Ύφεση 39% περιμένει η Goldman Sachs για τις ΗΠΑ το β' τρίμηνο του 2020, αναθεωρώντας προς το χειρότερο σενάριο την πρόβλεψη για 34% ύφεση, ωστόσο για το τρίτο τρίμηνο «βλέπει» ανάπτυξη 29%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, η ανεργία αναμένεται να φτάσει το γ’ τρίμηνο στο 25% έναντι 15% το β΄ τρίμηνο, υποχωρώντας όμως στο 10% στο τέλος του 2020.

«Αναμένουμε μεγαλύτερες απώλειες σε ό,τι αφορά την απασχόληση. Το πιο αισιόδοξο σενάριό μας είναι να υπάρξουν 30 εκατομμύρια άνεργοι», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Goldman Sachs, τονίζοντας ότι «οι απολύσεις θα είναι εμπροσθοβαρείς, ωστόσο πρόσκαιρες».

Αναφέρεται ακόμα πως μια σειρά από δεδομένα και οικονομικά στοιχεία «υποδεικνύουν πως η ανάκαμψη έχει αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για το περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας» με τους αναλυτές να εξηγούν πως η αισιόδοξη οπτική τους από το γ' τρίμηνο και μετά να βασίζεται στα αποτελέσματα του α' τριμήνου για το ΑΕΠ αλλά και τα επίπεδα απασχόλησης τον Απρίλιο. 

Παρά την αισιόδοξη εκτίμηση, η Goldman Sachs μείωσε περαιτέρω τις οικονομικές της προσδοκίες για το ΑΕΠ και την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι «το επίπεδο του ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 18% τον Απρίλιο, ενώ προβλέπει πιο αργή ανάκαμψη, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ -8,2%, -39% , + 29%, + 11% για το α’, το β’, το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2020, αντιστοίχως.

Τέλος, γίνεται αναφορά σε ανάκαμψη των εκροών, πρόβλεψη η οποία βασίζεται στο ότι οι αρχές θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ελαχιστοποιώντας το οικονομικό κόστος της κοινωνικής απομάκρυνσης, αλλά και στο ότι η ανακάλυψη θεραπείας και εμβολίου κατά του κορονοϊού θα περιορίσουν τον φόβο και την ανασφάλεια.



Διαβάστε ακόμη:

- Goldman Sachs: Ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού ίσως φέρει αρνητικά επιτόκια