Goldman Sachs: Εφιαλτικό σενάριο για πληθωρισμό 8,6% στην Ευρωζώνη

Goldman Sachs: Εφιαλτικό σενάριο για πληθωρισμό 8,6% στην Ευρωζώνη

Στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προχωρά η Goldman Sachs, με φόντο τις οικονομικές και ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι στο δυσμενές σενάριο η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2022, ενώ στο καλό σενάριο η ανάπτυξη περιορίζεται στο 3,6%, από 3,9% που ήταν η πρόβλεψη πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Goldman Sachs προβλέπει ότι στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί, με τις οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας να οδηγούν την πτώση. Στο βασικό σενάριο του οίκου, η ανάπτυξη στο σύνολο του 2022 θα διαμορφωθεί εντέλει στο 2,5%, που σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα υποστεί πλήγμα της τάξης του 1,4% από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, η Goldman Sachs τονίζει ότι κάθε πρόβλεψη συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας καθώς είναι πολύ δύσκολο σήμερα να γίνει εκτίμηση για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα είναι κατά το ήμισυ μόνιμο, που σημαίνει ότι ξαναγράφονται τα σενάρια για την ανάπτυξη των επόμενων μηνών και ετών.

Σύμφωνα με την Goldman, η δραστηριότητα θα επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα από το 2024 για να ομαλοποιηθεί το 2026. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ιταλία κατά 1,6%, στη Γερμανία κατά 1,/8%, στην Ισπανία κατά 1,9% και στη Γαλλία κατά 0,6%.

«Ενώ οι νέες μας προβλέψεις μπορούν να επηρεαστούν τόσο αρνητικά όσο και θετικά, εκτιμούμε ότι πιθανότερο είναι να επηρεαστούν αρνητικά διότι υπάρχει η προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου ή/και σημαντικών αναταράξεων στις ροές των εμπορευμάτων», σημειώνει η Goldman. Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,5% το 2022, το θετικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 3,6%, ενώ στο δυσμενές σενάριο η εκτίμηση υποβαθμίζεται στο 1,4%.

Όσο για τον πληθωρισμό, η Goldman αναβαθμίζει τις προβλέψεις και πλέον εκτιμά ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,8% στην Ευρωζώνη και στο σύνολο του 2022, με το αποκορύφωμά του να τοποθετείται στο 7,7% τον Ιούλιο. «Εκτιμούμε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 3,1%, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο και θα διαμορφωθεί στο σύνολο του 2022 στο 2,7%» προσθέτει.

Αν ωστόσο διακοπούν πλήρως οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 8,6%, σε ετήσια βάση, μέσα στο έτος. Αντιθέτως, σε ένα πιο θετικό σενάριο, όπου οι αναταράξεις στην παροχή ενέργειας θα είναι ηπιότερες, ο πληθωρισμός ενδέχεται τελικά να κορυφωθεί στο 6,5%.